0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

05.02.2021 / 19:48 Politika - Nastavak u srijedu

Kordić i Guzin kandidati za gradonačelnika

Kordić i Guzin kandidati za gradonačelnika
Foto: FENA
Nešto iza 19.30 sati večeras, prekinuta je sjednica Gradskog vijeća Mostara.

Naime, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu nakon što nije podržan prijedlog da se sjednica odgodi za naredni petak, 12.februara. Nakon što je utvrđeno da bez vijećnika 'Koalicije' nema kvoruma sjednica je prekinuta.

Novi termin sjednice je srijeda u 13 sati.

Gradsko vijeće Mostara trebalo se izjašnjavati u drugom krugu o gradonačelniku, no kako je sjednica prekinuta to se nije desilo.

Danas su se vijećnici u prvom krugu izjašnjavali o novom gradonačelniku. Na javnom glasanju Mario Kordić iz HDZ-a BiH dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz "Koalicije za Mostar" 11 glasove, te Irma Baralija iz Bh. bloka 5 glasova. 5 vijećnika je bilo suzdržano.

Niti jedan od predloženih nije dobio dvotrećinsku podršku koja je potrebna u ovom krugu glasanja. Irma Baralija tako je ispala iz utrke za ovu poziciju, a u utrci su ostali Kordić i Guzin.

Ranije je Ivan Zelenika (HDZ BiH) izabran  za predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara, a za njegove zamjenike imenovani su Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar). Za Zeleniku je glasovalo 16 vijećnika, Marića deset, a Milivojevića dva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo