8°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C

05.02.2021 / 16:03 Politika - Sastanak probosanskih stranaka

'Moja adresa Srebrenica': Ponoviti izbore i putem pošte

'Moja adresa Srebrenica': Ponoviti izbore i putem pošte
Foto: Vijesti.ba

Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ danas je održala sastanak inicijative sa svim kandidatima probosanskih stranaka koje su članice Inicijative „Moja adresa Srebrenica“.

- Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ je uputila Apelaciju odjeljenju Suda BiH na odluku o raspisivanju ponovljenih izbora u kojoj tražimo da se naša Apelacija uvaži i da se ponove izbori i putem pošte. Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu. Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BIH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte – stoji u saopćenju.

Naglasili su da su sve argumente i dokaze uložili u žalbi, od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama.

- Pozivamo Centralnu Izbornu Komisiju i Sud BiH da odlučuje u skladu sa našim nepobitnim argumentima. Posebno naglašavamo da Srebrenica nije tek još jedna opština u nizu koja će vama biti tek birokratska formalnost. Srebrenica je svim Bošnjacima sentimentalno i moralno pitanje i nećemo dozvoliti da se zbog propusta institucija, na nedemokratski način i nakon genocida, nama preživjelima nameće nelegitimna vlast onih koji negiraju genocid - saopćeno je.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo