10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

05.02.2021 / 12:45 Regija - Pripremno ročište

Šest optuženih u predmetu ubistvo Olivera Ivanovića odbacili krivicu

Šest optuženih u predmetu ubistvo Olivera Ivanovića odbacili krivicu
Oliver Ivanović / Vijesti.ba
Pred Specijalnim sudom u Prištini Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se danas da nisu krivi prema optužbama u vezi sa ubistvom predsjednika Građanske inicijative "Sloboda demokratija pravda" Olivera Ivanovića.

Sudija Valjon Kurti je na pripremnom ročištu pred posebnim odjeljenjem Specijalnog suda prethodno pročitao treću optužnicu u ovom predmetu na albanskom i srpskom jeziku.

U optužnici se navodi da pripadnik Kosovske policijske službe (KPS) Rade Basara nije ispunio svoju dužnost, te da je postupao kao član kriminalne grupe i da je direktno sarađivao sa bivšim komandirom policijske stanice Sjever Željkom Bojićem, po čijem je nalogu skrivao detalje sa uviđaja.

Sekretarica Građanske inicijative "Sloboda demokratija pravda" Silvana Arsović optužena je da je pomagala u izvršenju ubistva "stvarajući uslove" time što je znala da su kamere isključene u vrijeme ubistva.

Kosovski policajac Dagiša Marković je, prema navodima iz optužnice, odavao službene informacije tako što ih je prenosio licima koja su zaposlena u službama Srbije.

On je optužen da je zajedno sa Žarkom Jovanovićem, takođe pripadnikom KPS-a, odgovoran jer nisu obezbijedili mjesto ubistva Olivera Ivanovića.

Nedeljku Spasojeviću, kao pripadniku Kosovske policije, i Žarku Jovanoviću, osim za saučesništvo u ubistvu, na teret je stavljeno da su posjedovali oružje bez dozvole.

Svi optuženi izjasnili su se da nisu počinili bilo kakvo krivično djelo u vezi sa ubistvom Ivanovića, a Spasojević i Jovanović priznali su da su posjedovali oružje bez dozvole.

Rošićev advokat Faruk Korenica zatražio je da Rošić uz kauciju bude pušten na slobodu, navodeći da "ne postoji razlog da okrivljeni izbegne poziv suda" i da je je krivica suda što se njegov klijent nalazi u pritvoru više od dvije godine.

Isto su zatražili i advokati ostalih pritvorenih lica koji imaju pravo da do ponedjeljka, 8. februara, podnesu prigovore.

U optužnici je navedeno da su svi optuženi pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi koju su formirali i njome rukovodili bivši komandir Policijske stanice region Sjever u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Željko Bojić, te aktuelni potredsjednik Srpske liste Milan Radojičić i biznismen Zvonko Veselinović.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sjedišta SDP-a u Ulici Sutjeska u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, u jutarnjim časovima, sa šest hitaca ispaljenih iz neposredne blizine.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo