-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

04.02.2021 / 14:08 Politika - Edin Batlak

Svađe i podjele među probosanskim strankama šalju vodu na HDZ-ov mlin

Svađe i podjele među probosanskim strankama šalju vodu na HDZ-ov mlin

U Mostaru se već decenijama prepričavaju brojne zgode Muje Kahriomanovića, legendarnog "Muje Trovača", poznatog mostarskog slastičara, "tersa i tabijasusa starog kova i prve vrste", kako je ostalo zapisano, jednog od plejade nezaboravnih mostarskih...

...ličnosti, čiji značaj za život te sredine mogu uglavnom razumjeti oni koji su tamo rođeni ili makar proveli dio života.

Mostarci kroz te liskaluke često znaju progovoriti o sumornoj stvarnosti i izazovima što ih život nosi.

Elem, jedna od priča kaže kada su Muja i njegova supruga jednom prilikom razgovarali o iznenadnim problema u kući njihove kćerke koja se udala i započela "život u zajednici", pa je gospođa Kahrimanović, uz uzdah (k'o svaka majka) izustila: "A, eto ih tamo".

Lucidni Muja je, shvativši rasplet situacije u završnici, instruktivno povikao: "Šta tamo?! Eto, ih 'vamo"...

Tako otprilike danas izgleda i rasplet na mostarskoj političkoj sceni mjesec i pol nakon izbora, prvih na lokalnoj razini poslije 12 godina.

Konstitutirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara bit će održana sutra, no građani još uvijek nemaju odgovor na pitanje kako će funkcionirati lokalna vlast i ko će voditi gradsku administraciju.

U međuvremenu, nesuglasice unutar probosanskih stranaka ionako kompliciraju zategnute odnose. U mnoštvu raznih izjava, spinova, stvarnost se teško razaznaje, pa, iako "znate sve", suštinski ne znate ništa.

O tome šta se zaista dešava i kuda vodi politička priča u najvećem gradu Hercegovine i jednom od najljepših na svijetu za Radiosarajevo.ba govori Edin Batlak, aktivista, predsjednik NO Udruženja logoraša grada Mostara, član Predsjedništva Mostarskog kruga.

Festival lopovluka

Radiosarajevo.ba: Kako se odmičemo od izbora u Mostaru, čini se da se situacija u gradu na Neretvi sve više komplicira, zašto?

Batlak: Protekli izbori u Mostaru su trebali biti festival demokratije, ali su se pretvorili u festival lopovluka. Cetntralna izborna komisija (CIK) je propustila ogromnu priliku da se stekne povjerenje u izborni proces. Ponovno brojanje na samo 14 biračkih mjesta na kojim je potvrđen lopovluk bio je dovoljan razlog da se CIK do kraja umiješa u svoj posao i naredi ponovno brojanje na preostalih 136 biračkih mjesta.

Da je to učinjeno siguran sam da bi sastav Gradskog Vijeća bio značajno drugačiji, tako da sada nemamo odraz volje građana. Ova lakrdija će za budućnost osokoliti osobe sklone kriminalnim radnjama, i to će se cijelo vrijeme pojavljivati kao kamen spoticanja i nepovjerenja u radu Gradskog vijeća. Stavovi stranaka su suprotstavljeni po ideološkoj osnovi i viđenju Mostara u budućnosti, i to će generirati probleme. Mislim da je neophodno usaglasiti principe i prioritete za naredne četiri godine i na tome formirati većinu, u protivnom imaćemo još jedan izgubljen mandat.

Radiosarajevo.ba: Sutra se održava konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostar, no informacije koje dolaze s terena ukazuju da smo daleko od razgovora o većini za izbor gradonačelnika. Kakva su Vaša očekivanja, kakve su perspektive da iz reda probosanskih stranaka bude izabran gradonačelnik?

Batlak: Kod stranaka hrvatske nacionalne provenijencije stvar je potpuno jasna i oni sa glasom koalicije ''Ostajte ovdje'' imaju 17 vijećnika. Na probosanskoj strani preovladavaju silnice koje će teško naći zajednički imenik jer prvenstveno vide uske stranačke i lične interese. Svi redom su u svojim predizbornim sloganima imali Mostar i to je trajalo do 20. decembra. Uz časne izuzetke držim da većina nema potrebnu zrelost za razumijevanje važnosti Mostara kao paradigme Bosne i Hercegovine i promjenu političke paradigme.

Takvo promišljanje je samo dodatak na stranu HDZ-ove proklamirane paradigme da je Mostar stolni hrvatski grad. Za budućnost ovog grada izuzetno je važno da se mijenja ta paradigma i novi gradonačelnik bude iz redova probosanskih stranaka.

Radiosarajevo.ba: Vjerujete li u priče da su SDA i HDZ već napravili dogovor oko Mostara?

Batlak: Nisam daleko od te mogućnosti, iako se u njihovim politikama zna napraviti zaokret tokom noći.

Prisjetimo se načina kako se pravio Sporazum o Mostaru potpisan 17. juna 2020. SDA je sračunato forsirao ojačavanje uloge predsjednika GV računajući da je to njihova pozicija, a HDZ-u pozicija gradonačelnika. I jedni i drugi su odbijali mogućnost direktnog izbora gradonačelnika sa dva zamjenika. U gradu se uveliko prije izbora operiralo sa imenom budućeg predsjednika GV i nismo daleko od tog scenarija. Najružnije što bi se moglo desiti ovom gradu jeste dogovor na nivou Federacije BiH i HNK preko leđa Mostara.

Radiosarajevo.ba: HDZ već spinuje da se Koalicija za Mostar već odrekla dr. Zlatka Guzina, kako to komentirate? Hoće li poznate politike nastaviti gdje su stale?

Batlak: Dr. Zlatko Guzin je častan i ugledan građanin i iskreno se bojim da je kao takav upotrijebljen da povuče listu za sobom. Ustanovljeno je da su i njemu krali glasove i iskreno mi je žao da nije digao svoj glas protiv izbornih krađa i time poslao snažnu poruku. No, to je njegov izbor.

HDZ spinovanjem učvršćuje poziciju za izbor svog kandidata na način da tjera SDA da ni po koju cijenu ne odustaje od dr. Guzina znajući da bar dvije osobe iz BH bloka neće glasati za njega, što je otvaranje magistrale za izbor dr. Kordića, pa i u varijanti da isti broj glasova zbog broja godina donosi prednost dr. Kordiću.

Forsiranje ambicije

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate dešavanja u Bh. bloku? Uprkos određenim iskricama, SDP je najavio podršku Irmi Baraliji za gradonačelnicu.

Batlak: Meni osobno Irma Baralija je draga osoba, ali ne mislim da je ona sada najbolje rješenje i siguran sam da nema nikakvih šansi da prođe jer prema mojim saznanjima neće imati podršku sve tri članice BH bloka.

Time će se njeni glasovi prosuti i ostaviti dvojicu doktora u igri u kojoj pobjeđuje dr. Kordić, kako sam odgovorio na prednje pitanje. Irma je vrlo perspektivna osoba i držim da će njeno vrijeme tek doći. Uopće nije vrijeme da sada forsira svoju ambiciju koju ne treba sporiti. Mišljenja sam da je na strani probosanskih stranaka pomirujuće rješenje za izbor gradonačelnika Arman Zalihić, predsjednik GO SDP Mostar.

BH blok bi ga trebao podržati kao svog nosioca gradske liste, a za Koaliciju za Mostar bi to bila prilika da pokaže svoju širinu zarad odbrane mostarskih i državnih interesa i sa sebe skine fokus izbornih krađa i time relaksira buduće odnose i izgradi povjerenje.

Ranije sam pročitao da je on prihvatljiv Koaliciji za Mostar. Arman je jako dobra osoba za promjenu političke paradigme u gradu. Mlad, obrazovan i pun snage i vjerujem da bi bio pravi iskorak za grad. Ne zaboravimo da je mlađi kandidat od dr. Kordića što je važno u trećem krugu glasanja.

Za dr. Kordića sam čuo riječi hvale i kao Mostarac nemam ništa protiv njega pod uslovom da osudi UZP

Inače mislim da radi napretka grada vlast trebaju činiti dvije probosanske koalicije i HDZ. Razmišljanja o eliminaciji HDZ iz vlasti je kontraproduktivna isto kao i neučešće BH bloka u vlasti.

Rasplet u Mostaru

Radiosarajevo.ba: Zašto ste tako kritični prema određenim javnim istupima gospođe Baralije?

Batlak: Naša Irma je jedna od zaslužnih osoba što su održani izbori u Mostaru. Njena kolegica i vijećnica gđa. Boška Čavar je za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekla da je nanio veliko zlo Hrvatima i Irma to nije kritizirala već je stala u njenu odbranu.

Populistička politika za ugođaj nečijim ušima nije produktivna, naprotiv. Lični animoziteti predsjednika NS i DF se ne smiju spuštati na klizavo mostarsko političko tlo.

Radiosarajevo.ba: S druge strane, DF je između redova najavljuje napuštanje Koalicije za Mostar? Izgleda da postoje stanoviti unutrašnji sukobi, može li to biti porazno za probosanske politike?

Batlak: Unutrašnji izborni inženjering pojedinih članica Koalicije za Mostar je išao protiv kandidata DF-a, prije svega protiv kandidata Sergeja Šotrića za kojeg sam siguran da bi bio izvanredan vijećnik koji bi otvarao niz pitanja i koji bi mnogo učinio za dolazak novih investicija u Mostar.

DF s pravom boli takva nekorektnost, no vjerujem bez obzira da li će ostati u Koaliciji za Mostar ili ne da će njihov vijećnik Nazdrajić uvijek podržavati ono što je dobro za grad.

Radiosarajevo.ba: Na koncu, kakav rasplet očekujete u Mostaru?

Batlak: Mislim da sam u prethodnim odgovorima dao prognozu. Ukoliko se potisnu osobni i stranački interesi unutar probosanski stranaka brzo ćemo imati gradonačelnika i kockice će se brzo slagati.

U protivnom imaćemo već viđene scenarije gdje u konačnici vlast čine HDZ i SDA. SDA rizikuje vlastitu eutanaziju, a potezi BH bloka u Mostaru se vagaju u sarajevskom i širem miljeu glasača u zemlji i dijaspori i od toga će bitno ovisiti njihov položaj na izborima 2022. Kredibilitet se stiče godinama, a gubi jednim nepromišljenim ili sebičnim potezom.



(Radio Sarajevo)

Izdvajamo