6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

04.02.2021 / 11:15 Regija - Slučaj "Abu Dabi fond"

Uhapšen Zoran Vukčević i još tri osobe, Ivanović u nalogu za hapšenje

Uhapšen Zoran Vukčević i još tri osobe, Ivanović u nalogu za hapšenje
Foto: Vijesti.me

Osumnjičeni su za nenamjensku raspodjelu ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) krenulo je u akciju hapšenja osoba za koje se vjeruje da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda, saznaju "Vijesti".

Službenici Specijalnog policijskog tima uhapsili su jutros četiri osobe osumnjičene za nenamjensku raspodjelu ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među uhapšenima je i donedavni predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

U toku su privođenja na saslušanje kod tužiteljke Stojanke Radović u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

"Vijesti" saznaju da se tokom dana i u petak očekuje hapšenje još najmanje pet osoba, koje se nalaze na listi SDT.

U nalogu za hapšenje nalazi se ime nekadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, koji je savjetnik za ekonomska pitanja predsjednika Mila Đukanovića i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u novom skupštinskom sazivu.

Ivanović se sumnjiči za koruptivno krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, ali da bi bio priveden, SDT prvo mora da zatraži skidanje imuniteta od Administrativnog odbora Skupštine, nakon čega će taj zahtjev biti predat na odluku i poslanicima na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Ivanović i direktor IRF fonda se sumnjiče da su 2015. godine sa Arapima dogovrili posao i zaključili projekat.

U prve dvije godine, kada je isplaćeno 11,5 miliona dolara kredita, Ministarstvo poljoprivrede je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodjelu kreditne linije crnogorskim firmama na sjeveru.

Za tužioce je sporno što je Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS direktno primalo novac iz Abu Dabi fonda, a zatim i činjenica da su sami, preko računa u Prvoj banci, odobravali kredite firmama, koje su se javile na konkurs, pa se vjeruje da su se na taj način nezakonito bavili bankarskom djelatnošću. Upravo u tom dijelu postoje elementi za otvaranje krivičnog postupka zbog zloupotrebe službenog položaja, jer prema Zakonu o Centralnoj banci, kreditnim poslovima mogu se baviti samo banke i druge kreditne institucije. Ministarstvo poljoprivrede, kako se vjeruje, u prve dvije godine ADMAS projekta je isplatila milionske kredite firmama, koje su imale sumnjive zaloge pa su zbog aktivirane garancije zbog čega je nastala direktna milionska šteta za državu.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović saopštio je ranije danas da u što kraćem roku treba skinuti imunitet Ivanoviću, pišu Vijesti.me


(Vijesti.ba)

Izdvajamo