15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

03.02.2021 / 21:13 Svijet - SAD

U Kapitolu izložen pepeo policajca stradalog u upadu Trumpovih pristalica

U Kapitolu izložen pepeo policajca stradalog u upadu Trumpovih pristalica
Foto: EPA - Vijesti.ba

Američki zastupnici, gradonačelnik Washingtona i policajci s Kapitola odali su u srijedu pod kupolom parlamenta počast kolegi Brianu Sicknicku, policajcu koji je umro od povreda zadobijenih tokom upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u zgradu parlamenta 6. januara.

Izlaganje posmrtnih ostataka jedna je od najvećih počasti koje Kongres može dati nekom civilu. Sicknick (42) je tek peta osoba i treći policajac s Kapitola koji je dobio to priznanje. 

Bio je jedan od policajaca koji su branili Kongres kada su stotine Trumpovih sljedbenika upali u zgradu želeći zaustaviti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

"To što su Brian i njegova porodica morali platiti toliko visoku cijenu za njegovu predanu službu na Kapitolu je besmislena tragedija koja nas još uvijek izjeda", rekao je vođa senatske većine Chuck Schumer.

Nakon njegovog govora, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, dva kongresna svećenika i deseci ljudi ušli su u prostoriju gdje je uz američku zastavu izložena drvena kutija sa Sicknickovim pepelom.

Crna zavjesa visila je u rotondi, državničkoj dvorani sa slikama, kipovima i poprsjima slavnih Amerikanaca i važnih događaja u povijesti SAD-a.

Nakon odavanja počasti pepeo je prenesen na nacionalno groblje Arlington.

Biden i prva dama Jill Biden su kasno u utorak posjetili Kapitol i odali počast Sicknicku, a isto su učinili i potpredsjednica Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff.




(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo