7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

03.02.2021 / 12:01 BiH - Forto - Eslick

Cilj USAID-a je da BiH pomogne da funkcioniše bez strane pomoći

Cilj USAID-a je da BiH pomogne da funkcioniše bez strane pomoći
Foto: Vijesti.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je s direktoricom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Nancy Eslick o strateškim projektima za Kanton Sarajevo, među kojima su oni iz oblasti energetske efikasnosti, obrazovanja, zaštite okoliša, e-vlada, a na kojima planiraju zajedno sarađivati, saopćilaje kantonalna pres-služba.

Forto je naglasio i da Vlada Kantona Sarajevo ulaže maksimalne napore da nabavi vakcine protiv koronavirusa za građane Kantona.

Vlada je zajedno s Ministarstvom zdravstva već napravila i razradila plan imunizacije protiv Covid-19 oboljenja, u kojem su definisane ciljne skupine populacije, strategija vakcinacije, komunikacija s javnošću za prihvatanje vakcinacije.

Ovom prilikom, upoznala je premijera da je USAID spreman da nabavi informatičku opremu, laptope za osnovne i srednje škole, te je dogovoreno da se već naredne sedmice organizuje sastanak sa ministricom odgoja i obrazovanja Naidom Hota–Muminović.

Također je bilo riječi o projektima Vlade KS iz oblasti energetske efikasnosti, ali i o onima kojim bi trebala biti ograničena upotreba uglja, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Studije su pokazale kako su najveći zagađivači prijevozna sredstva i individualna ložišta, peći i kotlovi.

Taj se problem, po riječima premijera, mora sistemski riješiti i Vlada će finansirati sve one koji su u stanju socijalne potrebe, a griju se na ugalj i drva, dok joj je za utopljavanje kuća potreban partner. Jedino tako bi se moglo očekivati da se u zimu 2023. godine ovaj problem riješi.

Premijer Forto je govorio i o objektima na Bjelašnici i Igmanu, koji trenutno nisu u funkciji, te za koje je potrebno napisati adekvatne međunarodne tendere, sve s ciljem ulaganja u turizam. U tome bi pomoć USAID-a također dobro došla.

- Rad USAID-a i njegova strategija je partnerski model, usmjeren ka tome da državu BiH dovede do mjesta u kojem strana pomoć više neće biti potrebna, jer će moći samostalno da funkcioniše. Mi to nazivamo putem ka samoodrživosti. Osnažujemo zemlju da postigne održive rezultate na lokalnom nivou, pomažući joj da mobilizira javne i privatne prihode, jačajući lokalne kapacitete i ubrzavajući razvoj koji vode kompanije. Ovaj pristup njeguje stabilnu, otpornu i prosperitetnu zemlju koja se više oslanja na sebe i daje prednost trajnim partnerstvima - zaključila je direktorica Eslick.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo