0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

02.02.2021 / 22:28 Politika - Postignut dogovor

Istočno Sarajevo imat će samo jednog gradonačelnika

Istočno Sarajevo imat će samo jednog gradonačelnika
Jedan od dvojice gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković (PDP), danas je podnio ostavku, a primopredaja će biti obavljena u četvrtak, kada će Ljubiša Ćosić biti jedini gradonačelnik.

- Pozdravljam odluku Nenada Vukovića kojom se razriješilo pitanje gradonačelnika Istočnog Sarajeva, nastalo pravnim vakuumom koji je stvoren donošenjem Zakona o Gradu Istočno Sarajevo u NSRS. Iako je mogao još određeni period ostati na gradonačelničkoj poziciji, Vukovićeva odluka da svoj mandat ponudi Skupštini grada i izvrši predaju dužnosti je ispravna i dostojanstvena - rekao je Branislav Borenović, lider PDP-a.

Zakazana primopredaja

Borenović kaže da je Istočno Sarajevo, “nesmotrenošću predlagača i vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, došlo u situaciju da bude izabran novi gradonačelnik u vrijeme trajanja mandata dosadašnjeg”.

- Siguran sam da će primopredaja dužnosti zakazana za četvrtak biti dostojanstvena i nadam se da će novoizabrani gradonačelnik nastaviti tamo gdje je Nenad Vuković stao. Ponosni smo na mandat Vukovića na čelu Istočnog Sarajeva - istakao je Borenović.

Zakon o upravi

Istočno Sarajevo je imalo dva gradonačelnika istovremeno, Ljubišu Ćosića koji je izabran na prethodnim izborima i Nenada Vukovića, aktuelnog gradonačelnika kojem mandat ističe u martu.

Vuković je na mjesto gradonačelnika grada Istočno Sarajevo kao kadar PDP-a izabran na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo. Međutim, kasnije je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS i Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je definirano da gradonačelnika biraju građani na neposrednim izborima za period od četiri godine.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo