9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

02.02.2021 / 18:36 Regija - ‘Film upitnih namjera’

IMDB ukinuo ocjenjivanje srbijanskog filma ‘Dara iz Jasenovca’

IMDB ukinuo ocjenjivanje srbijanskog filma ‘Dara iz Jasenovca’
Srbijanski film “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića trenutno nije moguće ocjenjivati na filmskoj platformi IMDB.

Film, srbijanski kandidat za dvije najznačajnije američke filmske nagrade – Oscara i Zlatni globus – izazvao je veliko ‘nadmetanja Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocjena ovom filmskom ostvarenju, premda film još nije prikazan, nakon čega je IMDB oklonio mogućnost ocjenjivanja filma.

Snimljen za englesko govorno područje film gledateljima obećava da će vidjeti strahote rata kroz oči djevojčice. Ističe se da je film baziran na istinitim događajima i da tematizira ubistva Srba, Židova i Roma, prenosi Al Jazeera.

‘Film upitnih namjera’

No sama najava filma izazvala je oštre reakcije već i prije same premijere. Američki magazin Variety objavio je kritiku filma pod naslovom „Film o holokaustu sa upitnim namjerama“, gdje se između ostalog kaže da je srbijanski kandidat za Oskara „tanko prerušena propaganda, koja cinično koristi holokaust da progura nativističku agendu“.

Antonijević je odbacio kritike za račun njegovog filma, optužujući da se na taj način pokušalo film diskvalifikovati iz trke za kandidata za Oskara. On je rekao da se lažima pokušava zaustaviti istina o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima koji su počinile ustaša tokom Drugog svjetskog rata.

Premijera filma je 5. februara u SAD-u. U Srbiji je premijera najavljena je za 22. april, dan kada su zarobljenici, 1945. godine, izvršili proboj iz koncentacionog logora Jasenovac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo