10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

01.02.2021 / 17:10 SHOW - Aukcija

Angelina Jolie prodaje sliku džamije iz 12. vijeka

Angelina Jolie prodaje sliku džamije iz 12. vijeka

Slika Winstona Churchilla marokanski pejzaž "Kula Katubija džamije", koju je poklonio američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu, a koja je u vlasništvu holivudske glumice Angeline Jolie, biće ponuđena na prodaju u martu, objavila je danas aukcijska kuća Christie's.

Vrijednost Churchillovog umjetničkog djela je procijenjena na milion i po do dva i po miliona funti.

Slika džamije iz 12. vijeka u Marakešu na zalasku sunca, sa planinama Atlas u pozadini, jedina je slika koju je britanski vođa uspio da završi tokom Drugog svjetskog rata.

Sliku je naslikao poslije januarske konferencije u Kazablanki 1943. godine, gdje je zajedno sa Rooseveltom isplanirao poraz nacističke Njemačke. Dvojica lidera posjetili su Marakeš poslije konferencije kako bi Churchill mogao da pokaže Rooseveltu ljepotu grada.

Nick Orchard, koji vodi Odjeljenje moderne britanske umjetnosti u Christie'su, rekao je da je Roosevelt bio oduševljen nevjerovatnim prizorom, koji je Churchill kasnije ovjekovječio na slici.


Britanski državnik je bio strastveni slikar amater koji je naslikao oko 500 slika.

Sliku je prodao Rooseveltov sin poslije očeve smrti 1945. godine, a imala je nekoliko vlasnika prije nego što su je 2011. godine kupili Angelina Jolie i njen tadašnji partner Brad Pitt.

Par se razišao 2016. godine kada je Jolie podnijela zvaničan zahtjev za razvod koji je trajao godinama zbog podjele imovine.

Churchillovu sliku prodaje Jolie na aukciji u londonskom Christie'su zakazanoj za 1. mart.

Orchard je rekao da se aukcijska kuća nada da bi mogla da postigne novi rekord kada je u pitanju vrijednost Churchillovih djela.

“Dosadašnja rekordna cijena je oko 1,8 miliona funti za sliku koja, po mom mišljenju, nije toliko važna kao ova”, rekao je.

Orchard je ocijenio da je “Kula Katubija džamije” Churchilovo najvažnije djelo.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo