-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

01.02.2021 / 13:50 Regija - Susret u Parizu

Vučić i Macron: Nadamo se kompromisnom rješenju za Kosovo

Vučić i Macron: Nadamo se kompromisnom rješenju za Kosovo
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, uoči sastanka sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, da rješavanje kosovskog problema nije lako pitanje za Srbiju, ali da se nada će na kraju biti postignuto neko kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane.

- Svi moramo da uradimo sve da dođemo do kompromisnog rješenja za obje strane. To do sada nije bio slučaj i uvijek sam bio spreman da saslušam Macrona i njegove inovativne ideje, kako bi se približili dogovoru. Predstavit ću mu, iskreno i otvoreno, našu platformu i siguran sam da ćemo uz njegovo liderstvo postići nešto u narednom periodu - izjavio je Vučić.


Vučić je na svom Instagram nalogu uoči putovanja u Francusku najavio da će sa Macronom razgovarati o tri teme - o mogućim rješenjima za Kosovo, o eurointegracijama Srbije i saradnji dviju zemalja na ekonomskom planu i na projektu izgradnje beogradskog metroa.

"Što se Kosova i Metohije tiče, Francuska je predsjedavajuća u prvoj polovini 2021. godine, oni žele da se do tada postignu određeni rezultati, imajući u vidu čitavu situaciju sa kojom se suočavamo na Zapadnom Balkanu, to neće biti nimalo lako, ali bit ću vrlo iskren i govorit ću vrlo otvoreno o toj temi sa predsjednikom Francuske", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je uoči sastanka rekao da je za Srbiju veoma važan nastavak evropskog puta i izrazio nadu da će i na tom planu biti ostvaren napredak uz podršku Macrona.

Srbijanski predsjednik je podsjetio na posjetu Macrona Beogradu 2019. godine i ocijenio da je to bio historijski događaj kada je pokazan pravi stepen prijateljstva dvije zemlje i naroda.

S Vučićem je u posjeti Parizu i delegacija Srbije predvođena ministrom finansija Sinišom Malim koja će sa tamošnjim zvaničnicima razgovarati o gradnji metroa.

I predsjednik Francuske Emmanuel Macron obratio se novinarima u Parizu pred sastanak sa Vučićem i rekao da je u pregovorima Beograda i Prištine bitno pronaći rješenja na koja su pristale obje strane.

- Jedina rješenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedno pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i vaš narod, to su rješenja na koja su pristale obje strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno riješimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope - rekao je Macron.

On je novinarima kazao da će se dodatno angažovati i pružati podršku svima koji su zainteresovani da se pitanje odnosa Beograda i Prištine riješi.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo