-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

01.02.2021 / 11:56 Regija - Osigurano 28 miliona eura

Zapadni Balkan na listi Evropske unije za humanitarnu pomoć

Zapadni Balkan na listi Evropske unije za humanitarnu pomoć
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Evropska komisija usvojila je godišnji humanitarni budžet za 2021. godinu od 1,4 milijarde eura, uključujući 28 miliona eura za finansiranje projekata povodom kriza u Ukrajini, Zapadnom Balkanu i na Kavkazu, saopćeno je iz Brisela.

Ovo predstavlja povećanje budžeta za više od 60 posto u poređenju sa prošlogodišnjim iznosom od 900 miliona eura, navodeno je u saopćenju.

Komesar za krizni menadžment Janez Lenarčič izjavio je da humanitarne potrebe rastu širom svijeta i da će povećani budžet omogućiti da EU i dalje ima vodeću globalnu ulogu u odgovorima na nove i postojeće krize.

"Humanitarna pomoć spašava živote. Ipak, jaz između finansijskih resursa koje daju donatori i brzo rastućih humanitarnh potreba u 2021. se povećava", rekao je Lenarčič i naglasio da je potrebno da više međunarodnih partnera popune taj prostor.

On je posebno ukazao na pandemiju koronavirusa koja pogađa sve.

Africi je namijenjeno 505 miliona eura, Bliskom istoku i Turskoj 385 miliona, a 180 miliona eura humanitarne pomoći ići će najosjetljivijim populacijama u Aziji i Latinskoj Americi.

Uz 28 miliona eura za projekte u Ukrajini, Zapadnom Balkanu i na Kavkazu, preostala 302 miliona bit će korištena za nepredvidljive humanitarne krize ili iznenadne vrhunce postojećih kriza.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo