8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

31.01.2021 / 20:00 Svijet - Oštar zaokret

Prva Bidenova sedmica u Bijeloj kući: Ukinuo brojne Trumpove odluke

Prva Bidenova sedmica u Bijeloj kući: Ukinuo brojne Trumpove odluke
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Tokom svoje prve pune sedmice u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden ukinuo je brojne odluke iz energetike, vanjske politike, imigracija i drugih oblasti koje je nametnuo njegov prethodnik Donald Trump.

Republikanski senator Marco Rubio kritikovao je Bidenove izvršne uredbe i iznio stav koji dijele i neke njegove kolege republikanci.

- Imamo predsjednika koji govori kao centrista, ali vlada sa pozicije krajnje ljevice. I nećemo samo sjediti u ovom periodu "medenog mjeseca" i posmatrati dok se ove stvari dešavaju - rekao je Rubio.

Neki analitičari kažu da Bidenove akcije signaliziraju da će njegova administracija napraviti oštar zaokret u odnosu na Trumpov mandat, navodi Glas Amerike.

- To je znak da se kreće u suprotnom pravcu od prethodne administracije i to se očito neće dogoditi bez određenog nivoa podijeljenosti. Ali, također, brojne ankete pokazuju da je veliki broj ovih odluka prilično popularan - kaže Julia Azari, profesorica na Univerzitetu Marquette iz Milwaukeeja.

Jedan od primjera je Bidenova izvršna uredba koja ponovo dozvoljava transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci. Prema anketi Gallupa iz 2019. godine, taj stav podržava 70 posto Amerikanaca.

Prilikom preuzimanja mandata 20. januara, Biden je uputio snažnu poruku o ujedinjenju nacije: "Ujedinjeni možemo postići velike, važne stvari. Možemo ispraviti nepravde i ljudima dati dobar posao".

Bidenov poziv na jedinstvo i njegove inicijalne odluke predstavljaju pristup preuzet od predsjednika Baracka Obame, smatraju neki analitičari.

Obama je mandat preuzeo tokom finansijske krize, a Biden se suočava sa drugačijom krizom - pandemijom koronavirusa, koja je odnijela živote više od 400.000 Amerikanaca i potpuno razorila ekonomiju. Ako historija može služiti kao vodič, Bidenu predstoji težak put.

- Kada je u pitanju Obama, njegova poruka nije nužno dobro funkcionisala po pitanju ujedinjenja desnice i ljevice. Ali procjena je da je to u ovoj teškoj situaciji najbolje, u smislu ujedinjenja nacije koja je trenutno uveliko podijeljena - kaže Nicholas Beauchamp, profesor političkih nauka na Northeastern Univerzitetu u Bostonu.

Biden kaže da podržava drugo suđenje o Trumpovom opozivu, koje će biti održano u Senatu 9. februara. On pozivom na jedinstvo želi okupiti naciju oko zajedničkih demokratskih vrijednosti, čak i dok provodi odluke koje će razljutiti mnoge republikance. No, neki analitičari u tome ne vide ništa sporno.

- Dvije strane će se svađati oko političkih odluka, kao što bi i trebale. Ne moraju se nužno usaglasiti oko njih - dodala je Azari.

Republikanci bi mogli optužiti Bidena da pokušava izbrisati zaostavštinu svog prethodnika. Demokrate su za istu stvar optužile Trumpa prije četiri godine.

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo