8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.01.2021 / 16:29 BiH - U sjedištu Rijaseta

Zamjenik reisu-l-uleme primio italijanskog ambasadora Nicolu Minasija

Zamjenik reisu-l-uleme primio italijanskog ambasadora Nicolu Minasija
Foto: MINA - Vijesti.ba

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković primio je danas italijanskog ambasadora u BiH Nicolu Minasija, s kojim je razgovarao o novoosnovanoj Islamskoj zajednici Bošnjaka u Italiji i imenovanju prvog dekretiranog bošnjačkog imama u toj zemlji Ahmeda ef. Tabakovića.

Tokom sastanka u sjedištu Rijaseta italijanski ambasador izrazio je radost zbog dolaska imama ef. Tabakovića u Italiju.

Ovom prilikom upoznao se sa organizacijom krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI), koju za sada čine tri bošnjačka džemata, te je kazao da se nada da će međusobni odnosi biti dobri i na obostrano zadovoljstvo.

Novoimenovani imam u Italiji Ahmed ef. Tabaković kazao je kako je Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji izuzetno zahvalna ambasadoru Minasiju i zamjeniku reisa Ljevakoviću na današnjem sastanku.

- Raduju nas kontakti koje smo danas ostvarili i sigurni smo da će naše veze jačati u budućnosti. Današnji sastanak je od iznimne važnosti za našu zajednicu, budući da smo ambasadora Minasija informirali o njenom ustrojstvu i dostignućima. Radeći na promociji IZBI na ovako visokom nivou i jačajući veze s našom maticom u Sarajevu, pišemo historiju Bošnjaka muslimana i islama u Italiji, jačamo instituciju koja je garant očuvanja naše vjere, jezika i kulture i garantiramo institucionalno tumačenje i primjenu islama - kazao je Tabaković.

Na kraju je dodao je da je zahvalan reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću na ukazanom povjerenju i imenovanju za vršioca dužnosti glavnog imama IZBI.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo