17°C
Mostar 18°C
Tuzla °C
Banja Luka 23°C
Bihać °C

29.01.2021 / 10:19 BiH - Politička pozadina

Vidović: Tužilaštvo bez dokaza pokušava napraviti 'slučaj Sanader'

Vidović: Tužilaštvo bez dokaza pokušava napraviti 'slučaj Sanader'
Foto: FENA

Advokatica tima odbrane Fadila Novalića Vasvija Vidović rekla je danas da je Tužilaštvo  nabrojalo krivična djela od kojih najteža nisu ni opisali u optužnici.

- Mi smo ulagali prigovor. Međutim, zakon je postavljen tako da sudija koja je potvrđivala optužnicu riješava i prigovore. Potpuno sam ubijeđena da je ovaj predmet rezultat onoga što su sami tužioci nazvali Media Plan. Vidjećete, bićete svjedoci, ja vas pozivam da pratite ročišta, iskaze, dokumentaciju. Vidjećete da ono što oni prilažu kao dokaze ne pokazuje ništa drugo nego nastojanje da se u jednoj teškoj situaciji kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni. Isto se dešavalo u cijelom svijetu, nije premijer jedina osoba od političara u svijetu koja je postupila na isti način. Vidjećete da dokazi pokazuju da se nešto sasvim drugo dešavalo iza scene. Ovdje ne aludiram na N.N. osobe. Tužilaštvo je tačno znalo šta se dešava iza scene. Međutim, vjerovatno odgovara da se ovdje u BiH napravi slučaj Sanader. Duboko sam ubijeđena u ovo što govorim, dokazi ne slijede činjenični opis optužnice, kaže Vidović.

Na pitanje da li ovdje ima nezakonitih dokaza, Vidović je kazala: Naravno da ima, o tom potom. Nezakonito pribavljenih dokaza, itekako.

- Glavni pretres mora početi najdalje u roku od 30 dana. Ja ću u ovom slučaju napraviti izuzetak. Obično ne držim uvodnu riječ. Međutim, u ovom slučaju ću upravo zbog situacije koja jeste napravljena u javnosti, Tužilaštvo je s Media Planom, koji je potpuno neuobičajen, to je zapravo kršenje presumpcije nevinosti, stvorilo predodžbu unaprijed o krivnji. Zbog toga ću da odgovorim na to, o tome šta ću govoriti u uvodnoj riječi. Previše bi bilo kompleksno da sad objašnjavam naše odnose, navela je Vidović.

Na pitanje da se javnost pita šta je na kraju, 100 respiratora, ogromna sredstva potrošena, dio ispravan, dio nije, Vidović je odgovorila: Na to pitanje ćemo odgovoriti. Tužilaštvo se u najvećoj mogućoj mjeri miješalo čak i u te procese, preko posrednika to ćemo dokazati. Ne govorim o vještačenju, govorim o činjenici smetanja pokušaja da se ti respiratori montiraju.

- Međutim, nažalost, ovo je daleko od onoga kakav je slučaj Sanadera. I naravno imate unutrašnje političke sukobe. Iza ovoga je bez sumnje politička pozadina i to ćemo dokazati, kaže Vidović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo