8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

28.01.2021 / 20:00 Regija - Podrška dijalogu

Biden za rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije

Biden za rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije
Joe Biden / Vijesti.ba
Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Kosova i Srbije čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog State Departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Istakli su da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rješenja.

"Kao što je predsjednik (Joe) Biden rekao: Sveobuhvatno rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obje države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo sigurnost i prosperitet obje zemlje, unaprijedilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cijele Evrope, slobodne i mirne", naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik press službe u State Departmentu.

Ovim navodima se inače potvrđuje da će u toku nove administracije u Washingtonu biti veće koordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Odnosi između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice u prethodnom periodu su se odvijali na dva kolosijeka.

Od kada je bivši američki predstavnik za dijalog Richard Grenell u oktobru 2019. godine preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenellovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove Stefano Saninno je početkom ove sedmice ocijenio da su odnosi sa Trumpovom administacijom bili "polarizovani" te da se vidi pozitivna perspektiva sa novom administracijom u SAD.

I susret koji je doveo do ekonomskog sporazuma koji su strane postigle 4. septembra 2020. u američkoj prijestonici organizovan je bez konsultacija sa evropskom stranom.

Inače američki zvaničnici su za RSE podsjetili da je i američki državni sekterar Antony Blinken tokom saslušanja u Odboru za vanjske odnose američkog Senata 19. januara pozdravio napore prethodne administracije na Kosovu i Srbiji, te da je između ostalog naveo da "postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a također se nadamo - koje će Srbiju pokrenuti naprijed".

Srbija i Kosovo su u toku Grenellovog posredovanja potpisale više "pisama namjere" koja su bila uglavnom ekonomskog karaktera i ticala su se kopnene, vazdušne i željezničke povezanosti.

EU, koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, je uglavnom o ovim dogovorima bila obaviještena preko medija.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo