8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

28.01.2021 / 20:00 BiH - Skupština KS

Ravnomjerno rasporediti migrantske kampove na teritoriji BiH

Ravnomjerno rasporediti migrantske kampove na teritoriji BiH
Arhiv / Vijesti.ba
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas na hitnoj sjednici zaključak Vlade KS da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i nadležne državne institucije preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, uz puno uvažavanje nadležnosti ...

... i mišljenja nižih nivoa vlasti te da Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH hitno, a najkasnije do 28. februara, donesu odluku o ukupnoj podnošljivoj kvoti broja migranata u BiH i ukupnoj podnošljivoj kvoti broja migranata unutar kampova.

Skupština je prihvatila zaključak kojim se traži da Vijeće ministara BiH donese odluku o ravnomjernoj raspoređenosti migrantskih kampova na cijeloj teritoriji BiH, vodeći računa o logističkim, sigurnosnim i svim drugim aspektima i aktueliziranju pitanja na relevantnim adresama u Evropskoj uniji u smislu strateškog upravljanja migracijama.

Zahtijevaju da nadležni organi pojačaju nadzor i kontrolu dijela granice BiH na kojoj je, prema dosadašnjim podacima, izvršen prelazak najvećeg broja ilegalnih migranata te da se pitanje smještaja migranata riješi planski, formiranjem kampova neposredno uz granicu prelaska, kako bi se mogao primijeniti mehanizam readmisije.

Apelirali su na institucije BiH da se aktivnije uključe u smanjenje pritiska na BiH po pitanju priliva broja migranatauz naglasak da će Kanton Sarajevo, uključujući općine i lokalne zajednice, nastaviti u okviru svojih ovlasti da pruža zdravstvenu, humanitarnu i sigurnosnu zaštitu migranata, ali  prvenstveno građana Kantona Sarajevo.

- Kanton Sarajevo neće i ne može preuzeti odgovornost i rizik upravljanja migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini jer za to nema ni ustavne ni zakonske nadležnosti, te iz tih razloga, a u cilju zaštite svojih građana, pozivamo institucije BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provode aktivnosti u cilju upravljanja migrantskom krizom u BiH - jedan je od usvojenih zaključaka.

Poručuju da Kantona Sarajevo odbija uspostavljanje novih migrantskih kampova na području Kantona Sarajevo te tvrde da bez odlaganja treba preduzeti odgovarajuće mjere i uputiti inicijative prema Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, IOM-u, te instancama na državnom nivou na osnovu kojih bi se spriječilo dalje nekontrolisano prebacivanje, prijem i smještaj migranata u prihvatne centre na području Kantona Sarajevo.

Zadužili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da u saradnji sa Upravom policije pripremi skup mjera za hitno kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje Uprave policije, u cilju što efikasnijeg izvršenja poslova i zadataka vezanih za migrantsku krizu te da u saradnji sa Upravom policije izvrši analizu provodivosti ili eventualna poboljšanja Zakona o prekršajima, Zakona o azilu i Zakona o strancima.

Vlada je naložila Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo da u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, izvrši analizu propisa iz djelokruga rada inspekcijskih organa, te pokrene izmjene propisa koji regulišu oblast rada inspekcijskih organa u cilju iznalaženja procedura za efikasnu kontrolu smještaja i prijavljivanja ilegalnih migranata u registrovanim i neregistrovanim objektima za te namjene (hoteli, moteli, privatne kuće).

Zastupnici pozicije i opozicije u Skupštini Kantona Sarajevo složili su se da je situacija u vezi s migrantskom krizom zabrinjavajuća, da se treba obustaviti dolazak novih migranata u KS te da se teret krize treba rasporediti na teritoriji cijele BiH.

Određeni broj zastupnika napomenulo je da je sigurnost građana bitna, ali da se ne smiju zanemariti i ljudska prava te da se migrantima moraju osigurati osnovi uslovi za život.

Vlada KS je usvojila Inicijativu Zvonke Marića da se poveća broj linija javnog prijevoza u Hadžićima, na mjestima gdje se migranti kreću. Zastupnica Bilsena Šahman tražila je da se imenuje poseban povjerenik  koji će ići na sve sastanke u vezi s migrantskom krizom, kako bi Vlada i Skupština imale sve relevantne informacije, što je Vlada i podržala.  

Vlada nije podržala zaključak Šahman da se zabrani kretanje migrantima nakon 23 sata, jer tvrde da policija nema te kapacitete.

Zastupnik Aljoša Čampara tražio je da se uvede videonadzor u blizini migrantskih kampova, čiju je realizaciju Vlada najavila nakon usvajanja budžeta za 2021. godini i razgovara s IOM-om.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo