8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

27.01.2021 / 08:23 BiH - Memorijalni centar

Srebrenica: 6 svijeća u znak sjećanja na žrtve Holokausta

Srebrenica: 6 svijeća u znak sjećanja na žrtve Holokausta
Foto: Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, danas je na simboličan način ovaj datum obilježen i u Memorijalnom centru Srebrenica. Žrtve genocida u Srebrenici i članovi tima Memorijalnog centra zapalili su šest svijeća u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Jevreja u holokaustu.

Tom prilikom je najavljena i izrada Kalendara sjećanja koji će obuhvatiti sve važne datume - kako one vezane za genocid i zločine protiv čovječnosti u ratu 1992.-1995., tako i za važne međunarodne datume kojim se obilježava sjećanja na holokaust i druga masovna stradanja koja su rezultat zločina širom svijeta, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Na današnji dan se sjećamo žrtava holokausta i još jednom upozoravamo na opasnost politika mržnje, diskriminacije i dehumanizacije koje i danas djeluju širom svijeta. Holokaust se nije desio odjednom, već se razvio iz godina politika isključivanja Jevreja i drugih zajednica od nacističkog režima. Na svakom koraku danas vidimo slučajeve antisemitizma, koji su utemeljeni duboko i u ideologiji bijelih supremacista širom svijeta. Ne dozvolimo da se iskra nasilja i mržnje probudi, te prevaziđimo granice rasnih, etničkih i vjerskih podjela u zajedničkom djelovanju da ona toliko puta izgovorena fraza 'nikada više' bude nešto više od samo praznih riječi - poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. 

Suljiagić je naglasio da je Memorijalni centar Srebrenica preduzeo aktivnosti kojim se želi uvezati i uspostaviti trajnu saradnju s nekoliko memorijala koji su posvećeni čuvanju sjećanja i istraživanju holokausta.

Rezultat je to projekta "Istina, dijalog, budućnost" koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujednjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Sarajevu. Cilj ovih aktivnosti je prenos znanja i metodologija istraživanja teških kršenja međunarodnog krivičnog prava, ali i značajnije povezivanje žrtava, njihovih porodica, istraživača i akademske zajednice. 

- Kada smo prošle godine pokrenuli projekat "Čitanja za Srebrenicu", u okviru kojeg smo pročitali sva imena ubijenih u genocidu, hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin je bio među prvima koji su se pridružili realizaciji ove ideje. Želimo dati svoj doprinos s naše strane i pokazati posvećenost borbi protiv nekažnjivosti, govora mržnje i diskriminacije. Imamo mnogo toga što možemo da naučimo od institucija koje istražuju holokaust, ali istovremeno je važno da zajedno imamo snagu da djelujemo na borbi protiv antisemitizma i ksenofobije. Također, želimo izraditi jedinstven Kalendar sjećanja u koji će Memorijalni centar ugraditi datume poput Međunarodnog dana sjećanja na holokaust kao dijelom službenih obilježavanja i aktivnosti u toku godine. Zajedno se sjećamo, zajedno pamtimo, važno je da porodice i žrtve to znaju - zaključio je Suljagić. 



(Vijesti.ba)

Izdvajamo