9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

26.01.2021 / 16:41 Politika - Supervizor za Brčko

Scanlan: Za reforme u Brčkom potrebna su djela, ne riječi

Scanlan: Za reforme u Brčkom potrebna su djela, ne riječi
Foto: FENA
Vlasti u Brčkom imaju priliku odlučno prekinuti s praksom iz prošlosti i povesti Distrikt u prosperitetnu budućnost s dobrom upravom, dobrom infrastrukturom i dobrim poslovima u privatnom sektoru.

Prva tri mjeseca 2021. će pokazati jesu li dorasle tom zadatku, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan.

U ponedjeljak i utorak supervizor se sastao sa predsjednikom Skupštine Distrikta Sinišom Milićem, te potpredsjednikom Ivom Filipovićem, kao i sa šefovima odjeljenja u Vladi Brčko distrikta i predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, s kojima je razgovarao o prioritetima za Brčko distrikt u prvom kvartalu 2021. godine.

U te prioritete spada usvajanje proračuna za 2021. godinu, novog zakona o sukobu interesa, smjernica za reformu javne uprave, objavljivanje dva preostala tendera za modernizaciju luke, te nalaženje optimalnog rješenja za ponovno uspostavljanje cestovnog teretnog prometa između Hrvatske (tržišta EU) i luke Brčko.

Prioriteti također obuhvaćaju suradnju s Međunarodnim monetarnim fondom u smislu jačanja financijskog nazora nad javnim poduzećima u Distriktu, te s UNDP-om kako bi se pokrenuo proces utopljavanja javnih zgrada u Distriktu s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, kao i postizanje dogovora u okviru programa Svjetske banke za integrirani razvoj koridora rijeke Save o financiranju izgradnje centra za recikliranje otpada.

Supervizor se također sastao s direktoricom za korporativne komunikacije "STUDEN & CO Holdinga" Natašom Pucar koja ga je informirala o statusu javno-privatne inicijative koju su pokrenule Vlada Distrikta i "STUDEN & CO Holding" u vezi s investicijom od 20 milijuna maraka koja će otvoriti 220 radnih mjesta u novoj poslovnoj zoni Brod.

"Postizanje ovih ciljeva do kraja ožujka će značiti novi početak za Brčko, ali to podrazumijeva i korištenje proračuna Distrikta - najvećeg proračuna po stanovniku u zemlji - za dobrobit cijele zajednice. Na osnovu njega, Brčko bi trebalo da ima najbolje obrazovanje, zdravstvo i javne usluge u zemlji", priopćio je OHR.

U tom kontekstu, moratorij na nova zapošljavanja u javnoj upravi, institucijama i poduzećima, uključujući i ugovore o djelu, poslao bi pravu poruku da se političko pokroviteljstvo i nepotizam više ne toleriraju. Moratorij treba ostati na snazi sve do uvođenja transparentnog postupka zapošljavanja.

Svaka marka u proračunu Distrikta mora se vratiti zajednici kroz smislene inicijative i odgovornu proračunsku potrošnju. Umjesto što se pet milijuna maraka izdvaja za topli obrok za dobro plaćene državne službenike, na primjer, isti taj iznos sredstava bi mogao osigurati da Distrikt za dvije godine bude u potpunosti očišćen od mina.

"Tijekom svoje posjete, čuo sam prave riječi od predstavnika vlasti, ali te riječi će nešto značiti samo ako rezultati u nabrojanim oblastima budu ostvareni u prvih 90 dana njihovog mandata. Ne smije se protraćiti napredak ostvaren do sada, a sa svakim novim pozitivnim korakom, međunarodna zajednica će biti spremna pružiti dodatnu stručnu i drugu pomoć", naglasio je supervizor Scanlan.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo