°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka °C
Bihać 21°C

25.01.2021 / 17:34 Svijet - John Kerry

SAD će nadoknaditi četiri izgubljene godine u borbi protiv klimatskih promjena

SAD će nadoknaditi četiri izgubljene godine u borbi protiv klimatskih promjena

Svijet mora poduzeti odlučnu akciju na jačanju otpornosti prema razornim posljedicama klimatskih promjena, poručio je američki posrednik za klimu John Kerry na globalnom virtualnom samitu u ponedjeljak, obećavajući da će nova američka administracija Joa Bidena imati svoju ulogu u tome.

- Ponosni smo što smo se vratili (pariškom kllimatskom sporazumu). Želim da znate da smo učinili to s poniznošću nakon četiri godine odsustva, i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to ostvarimo - izjavio je Kerry u video poruci Samitu klimatske adaptacije čiji je domaćin nizozemska vlada.

Biden je, u prvim satima svog predsjedničkog mandata prošle sedmice potpisao izvršni ukaz o vraćanju Sjedinjenih Država u istorijski Pariški klimatski sporazum iz 2015., poništavajući povlačenje Donalda Trumpa, koji je ismijavao nauku o klimatskim promjenama izazvanim ljudskom aktivnošću.

Kerry je kazao da Bidenova administracija radi na skoroj objavi ambicioznijih ciljeva za smanjenje emisije stakleničkih gasova, prenosi AP.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo