0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

25.01.2021 / 16:40 BiH - Urađene analize

Komisija za istragu avionske nesreće na Kozari pripremila nacrt izvještaja

Komisija za istragu avionske nesreće na Kozari pripremila nacrt izvještaja

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona PAPER PA-28, registarskih oznaka YU-DCX, koja se dogodila 10. decembra 2020. na lokalitetu planine Kozare, je na ekspertskom nivou izvršila cjelovitu analizu prikupljenih činjenica koje su direktno doprinijele nesreći, utvrdila zaključke o nesreći i predložila sigurnosne preporuke.

Prema planu i procedurama rada, Komisija je sačinila Nacrt završnog izvještaja o provođenju istrage uzroka ove avionske nesreće i, u skladu sa Aneksom 13, uz Konvenciju o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (ICAO) Poglavlje 6 i članom 15. Pravilnika o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata zrakoplova, dostavila ga državi operatora i registra te operatoru u Republici Srbiji i relevantnim zrakoplovnim subjektima u Bosni i Hercegovini radi davanja eventualnih komentara.

Dostavljene komentare Komisija će detaljno razmotriti i sve opravdane usvojiti i unijeti u završni izvještaj, nakon čega će Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objaviti potpune i konačne rezultate istrage.

Cilj istrage nije da određuje krivca ili utvrđuje odgovornost, već sprečavanje incidenata i nesreća u avijaciji, saopćeno je iz Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo