6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

25.01.2021 / 16:38 KORONAVIRUS - Predsjednica Evropske komisije

Von der Leyen razgovarala s čelnikom AstraZenece o isporuci vakcina

Von der Leyen razgovarala s čelnikom AstraZenece o isporuci vakcina
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju  AstraZeneca da isporuči više doza vakcina za njenih 27 članica i da se drži prvobitnog obećanja  da će, kada njena vakcina dobije odobrenje EU, njena proizvodnja ispuniti ciljeve navedene u ugovoru dvije strane.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je održala urgentne razgovore s čelnikom kompanije Pascalom Soriotom, dok se predstavnici članica EU također sastaju sa zvaničnicima AstraZenece kako bi ohrabrili britansko-švedsku kompaniju da pojača svoju proizvodnju vakcina i da ispuni svoje ugovorne obaveze.

EU, s ekonomijom i političkom težinom najvećeg trgovinskog bloka u svijetu, značajno zaostaje za zemljama poput Izraela i Britanije u vakcinaciji najranjivijih kategorija stanovništva i zdravstvenih radnika. Čelnici bloka suočavaju se sa žestokim kritikama što previše sporo djeluju.

Planirano je da Evropska medicinska agencija ocijeni vakcinu protiv koronavirusa Oxford-AstraZeneca, i njeno odobrenje iščekuje se s velikim nestrpljenjem. Vakcina AstraZeneca već se koristi u Britaniji i također je odobrena za korištenje u brojnim drugim zemljama među kojima su Indija, Pakistan, Argentina i  Meksiko.

Objava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u EU samo pojačava pritisak na 27-člani blok, posebno nakon što je Pfizer-BioNTech, koji je proizveo prvu vakcinu koju je odobrila EU, nije u prošloj sedmici ispunio  svoje obećanje isporuka u EU. Pfizer je privremeno umanjio isporuke vakcina u EU i u Kanadu dok je reorganizirao tvornicu u Belgiji kako bi povećao ukupnu proizvodnju. Italija je zaprijetila da će tužiti Pfizer zbog odgoda.

Politički pritisak je potaknuo izvršni organ EU na akciju u ponedjeljak, dok je von der Leyen telefonski razgovarala s čelnikom AstraZenece.

- Ona je jasno poručila kako očekuje od AstraZenece isporuku ugovorenih količina predviđenih u ugovornim aranžmanima uoči sporazuma o nabavci - izjavio je njen portparol Eric Mamer.

-Podsjetila gospodina Soriota da je EU uložila značajne sume u kompaniju kako bi precizno osigurala da se proizvodnja ojača čak i prije uslovnog odobrenja Evropske medicinske agencije - kazao je Mamer.

EU je potpisala ugovore o nabavci šest vrsta vakcina i više od dva miliona doza, ali su samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderne odobrene za upotrebu  do sada, prenosi AP.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo