10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.01.2021 / 15:31 KORONAVIRUS - Koronavirus

Fauci: Počele pripreme za unapređenje vakcine

Fauci: Počele pripreme za unapređenje vakcine

Šef tima američkog predsjednika Joa Bidena za borbu protiv pandemije koronavirusa dr. Anthony Fauci  izjavio je u ponedjeljak da se naučnici već pripremaju za unapređenje vakcina protiv  COVID-19 , zbog novoih sojeva koronavirusa koji sada cirkuliraju u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kaže da te varijante nisu samo zaraznije, već ne reaguju dobro na monoklonska antitijela koja su korištena u liječenju pacijenata. Dodao  da ga posebno brine južnoafrička varijanta, koju je opisao kao "drugačiju i opasniju od one u Velikoj Britaniji".

- Podaci nisu objavljeni službeno, ali gledajući preliminarne podatke koje su analizirali britanski zvaničnici, prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze, što zaista moramo imati u vidu - rekao je Fauci za emisiju "Today" TV mreže NBC .

Fauci je rekao da postoji i "vrlo malo, skromno smanjenje" efikasnosti vakcine za COVID-19 protiv tih varijanti, ali da "postoji dovoljno vrsta vakcina da ih i dalje smatramo efikasnim i protiv varijante u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi ".

- Zaista se moramo pobrinuti da započnemo, a već jesmo, s pripremama ukoliko je potrebno unaprijediti vakcine. Već poduzimamo korake u tom smjeru uprkos činjenici da vakcine koja imamo sada djeluju - rekao je Fauci u programu "Today" NBC-ja i "This Morning" TV mreže CBS, prenosi AP.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo