°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.01.2021 / 11:10 BiH - USAID

Investicije u turizam omogućuju nova radna mjesta i jačanje ekonomije

Investicije u turizam omogućuju nova radna mjesta i jačanje ekonomije
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije.

Ambasador SAD-a Eric Nelson je danas na webinaru posvećenom ovom projektu kazao da će vlada SAD kroz projekt USAID-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

Naveo je da je putujući kroz BiH među ostalim vidio vodopade, mostove, Počitelj, Trebinje, Bjelašnicu, Jahorinu, te uživao u izvrsnoj hrani.

- To je početak što BiH ima ponuditi turistima. Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi – kazao je  Nelson.

Naglasio je da BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postkovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo je do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sekturu turizma.

Okolnosti koje je nametnula pandemija, kako je kazao, iziskuju jasan plan taktičkog oporavka, a kroz USAID projekat će se nastojati pomoći akterima da ostvare te planove. Nelson je dodao da je potreban brz popravak infrastukture, kao i primjena digitalnih usluga u ovom sektoru.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je kazala da je pandemija imala razarajuće posljedice u čitavom svijetu, pa i u BiH, te da USAID vjeruje da investicije u turizam omogućuju više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Cilj petogodišnjeg, 20 miliona dolara vrijednog projekta je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo povodom pokretanja projekta. Naglasio je da BiH ima potencijal za razvoj turizma s obzirom da je zabilježena značajna stopa rasta turističkih dolazaka u periodu prije pandemije.

- Prije pandemije zabilježena je jedna od najvećih stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana i dolazili su turisti iz regiona, ali i Kine, Koreje, SAD, svih zemalja Evrope. Svojom raznovrsnom turističkom ponudom BiH zadovoljava zahtjeve različitih profila turista. Kada pogledamo statistiku, turizam može biti jaka privredna grana u BiH- dodao je Košarac.

U godini iza nas suočili smo se sa situacijom za koju se niti jedna privreda, niti društvo ne mogu pripremiti i preko noći je sve stalo. Poseban udarac, ako ne i najjači, naveo je Košarac, osjetio je turizam.

- Cjelukupna situacija će ostaviti dubok trag na strukturu turističke industrije u BiH i zahtjeva sveobuhvatan pristup na rješavanju nastalih problema, kao i proaktivan pristup za ublažavanje težih posljedica, ali istovremeno i razvoj turizma. Moramo to raditi paralelno, osmišljeno i koordinisano. Imamo česte kontakte sa predstavnicima naše turističke privrede, a  entitetski ministri ulažu velike napore – naveo je Košarac dodajući da su  USAID i Ambasada reagovali u pravo vrijeme.

Ministrice okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, te trgovine i turizma Repubilke Srpske Suzana Gašić naglasile su značaj prirodnih ljepota BiH i ponudu koju BiH ima u tom smislu.

Đapo je istakla da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma pripremilo tri nova zakona u vezi sa sektorom turiza i ugostiteljstva primjenjujući najbolje svjetske prakse. Također, kontinuirano se radi na prilagođavanju zakonodavstva i direktiva vezanih za okoliš, a pružena je značajna podrška kroz grantove i transfere privatnom sektoru. Posebno značajna sredstva izdvojena su tokom pandemije u cilju zadržavanja radnih mjesta i poslovanja subjekata u ovom sektoru.

- Cilj nam je da se približimo svjetskim praksama i da se lokalnoj zajednici omogući ostvarivanje prihoda uz očuvanje prirode i okoliša. Također, pokrenute su akativnosti za izradu strategije razvoja turizma FBiH – naglasila je Đapo dodajući da Ministarstvo aktivno učestvuje i podržava međunarodne projkete.

BiH, odnosno  Federaciji BiH u bliskoj budućnosti, kako je dodala, potrebni su strateški dokumenti, ulaganja u ljudske resurse i infrastrukturu, povećanje brige o prirodi i okolišu i korištenje prirodnih resursa u svrhu razvoja održivog turizma, privlačenja turista i investitora.  

Uprkos strahovima i izazovima, kako je kazala ministrica Gašić, život nije i ne smije da stane. Izrazila je uvjerenje da će se zahvaljujući ovom projektu zajedničkim snagama doći do novih, održivih rješenja za oporavak i jačanje turizma u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo