6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

25.01.2021 / 09:49 Obrazovanje - Vezano za kantonalni budžet

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja pozivaju Vladu HNK-a na razgovor

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja pozivaju Vladu HNK-a na razgovor
Slavko Lauš / Vijesti.ba
Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja po hrvatskom i bosanskom programu, kao i Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pozvali su Vladu HNK-a na razgovor vezano za kantonalni budžet za 2021. godinu.

"Potaknuti smo na ovo sramotnim budžetom za 2021. godinu u kojoj je izdvojena mizerna svota novaca za sudske presude. Dok se novac izdvaja u sklopu korona pomoći različitim privatnim subjektima, dotle prosvjetari i državni namještenici ne mogu doći do svog radom stečenoga te sudskim putem dosuđenog novca", navode sindikati u zajedničkom saopćenju.

Sindikati navode kako je pandemija iskorištena kao izgovor da se ne izvršavaju vlastite obveze te podsjećaju kako se slučaj sudskih presuda vuče još od kraja 2000-ih, te kako dosad niti jedan zaposlenik, član spomenutih sindikata nije naplatio svoju tužbu s kamatama.

"Kolika je nebriga Vlade za stanje u našim sektorima, govori i činjenica da je takozvani akcijski plan isplate sudskih presuda poslužio kao izgovor za odlaganje obveza. Naši sektori su puni problema koje smo voljni riješiti kroz razgovore s Vladom no ista se oglušuje na naše pozive", dodaje se u saopćenju.

Sindikati očekuju početak razgovora s Vladom HNK-a u februaru te napominju kako će u slučaju izostanka saradnje sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja stupiti u štrajk.

U saopćenju je upućena i podrška svim djelatnicima u zdravstvu u borbi za njihova prava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo