8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

23.01.2021 / 12:41 Kultura - Uskoro velika izložba

Koren: Slikanjem istražujem sebe i svoja saznanja izražavam promatraču

Koren: Slikanjem istražujem sebe i svoja saznanja izražavam promatraču
Foto: FENA

Akademski slikar Željko Koren uskoro će ljubitelje umjetnosti obradovati velikom izložbom koja bi trebala biti otvorena na proljeće u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

"Plodovi opterećenja" naziv je ciklusa kojeg će predstaviti publici, a sastoji se od devet radova velikih formata rađenih u tehnici akril na platnu.

- Ovog proljeća ako sve prođe kako treba održat će se prva izložba ovih radova u Kosaći. Izložba će se sastojati od devet radova i svi će biti velikog formata. Oni tvore jednu cjelinu koju sam prvi put počeo izlagati u Vitezu, u zimu 2019. godine i gdje pokušavam na jedan vizualni način napraviti pogled ili prodor u neku moju nutrinu, u stvari koje želim otkriti u samom sebi, i na što jednostavniji ili barem malo poetičan način ih prikazati - kazao je u razgovoru za Fenu slikar Koren.

Sama scenografija, kako kaže autor, bit će puno intimnija.

- To je nešto što pokušavam približiti što više i sebi i promatraču kroz ogromna platna koja bi samom svojom veličinom uvukla promatrača i izolirala vanjski svijet, a i samim time bi stvorila scenu na kojoj se odvija ta neka životna drama onoga što je meni zanimljivo ili što me okupira - pojašnjava Koren.

Samo slikanje objašnjava kao unutarnju potrebu za komunikacijom i medij koji mu je shvatljiv, s kojim može upravljati i preko kojeg može istražiti sebe, ali i izraziti svoja saznanja i izraziti ih promatraču.

- Ovaj pristup gdje to radim preko ogromnih formata mi je omogućio da više uživam u slikanju, jer slikati na ovom formatu je baš užitak. Omogućio mi je da izdvojim i sebe i promatrača iz okolnog svijeta i da kada promatram sliku mogu biti potpuno uključen u samu tu scenografiju - dodao je Koren.      

Željko Koren rođen je 1983. godine u Mostaru. Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića završio je 2002., Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka 2007., a dvije godine kasnije i posljediplomski studij "Ars Sacra" pod vodstvom prof. Ante Kajinića.

Izlagao na 16 samostalnih i 67 skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, likovne družine "Čičak", i multimedijalne likovne grupe "Nismo se dogovorili oko imena".

Slikar Koren zajedno s kolegama Darijom Peharom i Marijom Šunjićem svoja umjetnička djela stvara u ateljeu u "Orci" u Mostaru.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo