15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.01.2021 / 18:13 Politika - Velike manipulacije

Šteta obećao 22 stajališta do kraja prošle godine, izgrađeno nula

Šteta obećao 22 stajališta do kraja prošle godine, izgrađeno nula
Foto: Vijesti.ba

Kako do danas BS Telecom nije uradio niti jedno tramvajsko stajalište, postavlja se pitanje hoće li Šteta tražiti raskid ugovora ili će ga pogodovanje ovoj firmi dovesti u fotelju šefa sarajevskog SDP-a ...

Vogošća će dobiti trolejbus, Hrasnica prugu, Sarajlije prijevoz kakav zaslužuju, odlučno je poručio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta u intervjuu za Radiosarajevo.

Šteta je poznat po davanju obećanja. To šta će Sarajevo dobiti tek treba vidjeti. Do tada, lakše je provjeriti šta je Šteta ranije obećao, a šta su Sarajlije dobile. 28. februara prošle godine Šteta je na društvenim mrežama objavio kako će izgledati nova tramvajska stajališta u Sarajevu.

- U planu je da do kraja 2020. godine budu izgrađena 22 nova tramvajska stajališta, poručio je tada Šteta.

Godina je prošla, a od 22 stajališta nema ništa. Tačnije, do današnjeg dana nije izgrađeno niti jedno.

Aferu je već zadokumentovao i nadležnom Tužilaštvu KS proslijedio Ured za borbu protiv korupcije KS. Uzalud Šteta po medijima priča kako su ušutjeli oni koji su ga prozivali za stajališta kada su “shvatili da da je ugovor potpisao ministar koji je bio prije mene,  2018 godine.”

Ovo je još jedan primjer kako ministar Šteta pokušava obmanuti javnost. Naime, niko nije tvrdio da je Šteta potpisao ugovor. Šteti se na teret stavlja činjenica da nije tražio raskid ugovora i nakon što je rok probijen za više od godinu dana. Unatoč toj činjenici Šteta je uoči svoje smjene požurio da BS Telecomu (firmi bliskoj SDP-u) za nerad isplati 4,6 miliona KM.

Osim toga, za usluge nadzora, ali i projekt menadžera za implementaciju i kreiranje pametnih rješenja, Štetino ministarstvo angažiralo je Stroil Adnana. S njim je Šteta potpisao ugovor o djelu koji se odnosi na prethodno navedene dvije stavke - nadzora i projekt menadžera, što otvara i pitanje eventualnog sukoba interesa.

Kako do danas BS Telecom nije uradio niti jedno tramvajsko stajalište, postavlja se pitanje hoće li Šteta tražiti raskid ugovora ili će ga pogodovanje ovoj firmi dovesti u fotelju šefa sarajevskog SDP-a.

U međuvremenu, Šteta je priznao da je završio Visoku školu za uslužni biznis. Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je ovim povodom napisao: Ministar saobraćaja nije naveo gdje je završio isti, ali koliko je meni poznato (kao i googlu) takav fakultet postoji samo na Romaniji, tačnije na Sokocu! Neću ništa više napisati, postavit ću zgradu te renomirane visokoškolske ustanove, a vi prosudite sami ...


(Vijesti.ba)

Izdvajamo