3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

22.01.2021 / 15:01 BiH - Poruka vlastima

Ambasadorice Uebber i Toudic: Pomirenje je važno

Ambasadorice Uebber i Toudic: Pomirenje je važno
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ambasadorice Njemačke i Francuske Margret Uebber i Christine Toudic posjetile su danas Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu povodom 58. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma o prijateljstvu te dvije zemlje.

Sporazum, kojeg su 22. januara 1963. u palati na Jelisejskim poljima u Parizu potpisali tadašnji predsjednik Francuske Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer smatra se kamenom temeljcem za stvaranje najprije Evropske energetske zajednice, a zatim i Evropske unije.

Ambasadorica Njemačke u Bosni Hercegovini Margret Uebber istakla je da je sporazum poslužio kao osnova za pomirenje dva naroda koja su stoljećima ratovala.

- Dva šefa država su tada pokazala izuzetnu hrabrost i njihova politika je utrla put za pomirenje i stvorila osnovu da Francuska i Njemačka postanu srž Evropske unije - kazala je ambasadorica Uebber.

Ocijenila je da su danas Njemačka i Francuska izuzetno dobri partneri u EU te da je osnovano puno veza između naroda, političara i mladih.  

Ambasadorica Francuske Christine Toudic istaka je da su za današnji događaj odabrali Muzej ratnog djetinjstva, jer smatraju da je izuzetno važno misliti na djecu koja su doživjela rat ili u njemu žive.

Nakon Drugog svjetskog rata, kazala je ambasadorica Toudic, Francuska i Njemačka su osnovale Ured za mlade koji je omogućio da se više od osam miliona mladih upozna s kolegama iz druge zemlje o kojima vrlo često ništa nisu znali.

- Mislimo da Muzej ratnog djetinjstva radi istu stvar. Djeca pate u ratu, to svi znamo i toga trebamo biti svjesni i zato je važno da govorimo o njima - istakla je.

Po uzoru na Ured za mlade, kazala je, osnovali su i Regionalnu mrežu za mlade, jer smatra da su upravo mladi budućnost prijateljstva.

- Današnji dan slavimo u cijelom svijetu i obilježavamo ga kroz različite događaje, jer smatramo da je to datum koji se nikada ne treba zaboraviti - zaključila je ambasadorica Toudic.

Ambasadorice Uebber i Toudic poručile su vlastima u BiH da je pomirenje važno te da je na tom putu potrebno imati vizije.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo