0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

22.01.2021 / 13:35 Svijet - Dmitrij Peskov

Rusija pozdravila američku spremnost da produži sporazum Novi START

Rusija pozdravila američku spremnost da produži sporazum Novi START
Dmitrij Peskov / Vijesti.ba
Kremlj je u petak pozdravio američku spremnost da produži sporazum Novi START o smanjenu zaliha nuklearnog oružja, ali je upozorio da će uspjeh sporazuma „ovisiti o detaljima“.

Sporazum Novi START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja) stupio je na snagu u 2011. i trebao bi isteći 5. februara, nakon čega ne bi više bilo nikakvog sporazuma između SAD i Rusije koji uspostavlja kontrolu nad zalihama naoružanja i omogućuje inspekcije.

Nova američka administracija predsjednika Joa Bidena predložila je petogodišnje produženje važenja sporazuma.

- Rusija je za očuvanje sporazuma Novi START i za njegovo produženje kako bi dobila vrijeme za razgovore i kontakte. Možemo samo pozdraviti političku volju da se produži ovaj dokument - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je, međutim, dodao da će „sve ovisiti o detaljima ovog prijedloga, koji se tek treba prostudirati“.

Rusija je već nekoliko puta predlagala produženje sporazuma, tvrdeći ipak kako ne želi da bude nikakvih promjena u trenutnom sporazumu i nikakvih preduslova američke strane.

Dvije zemlje kontroliraju oko 90 posto svjetskih zaliha nuklearnog oružja. Novi START limitira dvije zemlje na 1.550 nuklearnih bojevih glava i 800 lansirnih sistema po svakoj od njih.

Trumpova administracija pregovarala je s Rusijom o toj temi, ali nije bila u stanju postići sporazum, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo