9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

20.01.2021 / 15:13 Svijet - Inauguracija predsjednika

Zatvoren dobar dio Washingtona, nikada viđene mjere u historiji SAD

Zatvoren dobar dio Washingtona, nikada viđene mjere u historiji SAD
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Glavni grad SAD je pretvoren u "ratnu zonu", pošto su na snazi mjere kakve "nikada u historiji Amerike nisu viđene u Washingtonu na dan inauguracije američkog predsjednika", prenio je Jahu news.

Izabrani predsjednik Joe Biden treba da preuzme dužnost u podne (18.00 po srednjoevropskom vremenu), a kako piše Glas Amerike, više hiljada pripadnika Nacionalne garde čuva sve "utvrđeniji" Washington.

Brojne ulice oko Kapitola su zatvorene za saobraćaj, dok je središte Nacionalnog mola, koje se proteže od spomenika Abrahamu Linkolnu do zapadne strane Capitola zatvoreno za posjetioce.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbjednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu "zelenu zonu" u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje, prenosi tanjug.

Kako se navodi, Dikstrikt podsjeća neke zvaničnike na gradove pod opsadom, poput Bagdada ili Kabula, umesto na sjedište vlade lidera slobodnog svijeta.

Za proteste Trumpovih pristalica priprema se i svih 50 američkih država.

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde biti danas u Vašingtonu i tokom narednih dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i upada Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pojačano obezbjeđenje u oštroj je suprotnosti sa predsjedničkom inauguracijom prije četiri godine, kada je u pomoć pozvano 8.000 vojnika Nacionalne garde, zaključio je Glas Amerike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo