9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

19.01.2021 / 17:47 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Čaj od kurkume jača imunitet štiti jetru i čisti kožu

Čaj od kurkume jača imunitet štiti jetru i čisti kožu
Foto: Ilustracija
Kurkuma se odavno koristi u azijskoj kuhinji i medicini, ali sve više pronalazi svoj put do evropskih i ostalih kuhinja i polica sa začinima.

Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gdje se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvijek se otkrivaju nove.

Kurkuma je inače biljka od čijeg se korjena pravi prepoznatljivi narandžasti prah, a sastojak koji je čini tako zdravom je kurkumin. Ona je srodna biljka đumbiru, zbog čega su i vizuelno njihovi koreni nalik jedan drugom. Osim što se može koristiti kao začin u prahu, može se konzumirati i u vidu čaja, i to na dva načina. Jedan je da nasjeckate dio korjena i stavite ga u ključalu vodu, a drugi je da u istu tu vodu sipate prah koji biste inače koristili kao začin u jelima, uz dodatak đumbira i meda po želji.

Koji su sve to zdravi efekti ovog čaj?

Jača imuni sistem i sprečava upale

Kurkumin djeluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu. To u praksi pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti. Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.

Poboljšava raspoloženje

Ne samo da je kurkuma korisna za ljude koji već imaju zdravstvene probleme, već i za one potpuno zdrave. Kurkumin ublažava napetost u mišićima i neka istraživanja pokazala su da pozitivno utiče na naše raspoloženje, a ujedno dobro utiče na koncentraciju i pamćenje.

Dobar za kožu

Nedavno su se pojavili podaci da kurkumin utiče i na kožu i pomaže u olakšavanju mnogih dermatoloških problema. Od kurkume se može napraviti i maska za lice kako bi se ti efekti pojačali, ali za sada se čini da bilo kakav unos ovog sastojka u organizam ima korisne posledice po kožu, što je uvijek dobra vijest.

Štiti jetru i poboljšava metaboličko zdravlje

Jetra je veoma važan organ i treba je štititi što više možemo, a čini se da unošenje kurkume definitivno pomaže u tome. Osim toga, kurkumin snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak i posredno utiče na sprečavanje gojaznosti. Svakako je potrebno više istraživanja sa konkretnijim detaljima, ali šolja ovog toplog napitka makar s vremena na vreme i te kako je dobra za naše tijelo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo