8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

17.01.2021 / 22:50 Svijet - Reakcije

Hapšenje Navaljnog je neprihvatljivo, traži se njegovo trenutačno puštanje

Hapšenje Navaljnog je neprihvatljivo, traži se njegovo trenutačno puštanje
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN). Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da “poštuju prava Alekseja Navaljnoga” i u tvitu je zatražio njegovo puštanje.

“Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava”, dodao je Borrell.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je također na hitno oslobađanje Navaljnog i zatražio od EU-a da odgovori na njegovo uhićenje.

“Privođenje Navaljnog je još jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU-a. Poštivanje prava građana je temelj demokracije”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

“Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika”, dodao je.

Prije toga na oslobađanje Navaljnog i reakciju EU-a pozvale su Litva, Latvija i Estonija, pozivajući također na uvođenje “restriktivnih mjera” Rusiji.

“Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navaljnog. Tražimo njegovo hitno oslobađanje”, napisao je ministar litavski Gabrielius Landsbergis u tvitu.

“EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin”, dodao je.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo