10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

17.01.2021 / 11:35 Politika - Nermin Bise

Mostarci traže brojanje: Nećemo vijeće lopova, nego Gradsko vijeće

Mostarci traže brojanje: Nećemo vijeće lopova, nego Gradsko vijeće
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Ponovno prebrojavanje samo 14 biračkih mjesta pokazalo je sve razmjere brutalne krađe tokom i nakon lokalnih izbora u Mostaru.

Na ovih 14 biračkih mjesta pokazalo se odstupanje od 1000 do 1600 glasova za neke kandidate, što jasno ukazuje na organiziranu krađu preferencijalnih glasova. Dakle, pojedinci su ukrali u prosjeku po 100 glasova na svakom od tih mjesta, a u Mostaru ima još  136 biračkih mjesta.

Da bi se sve malverzacije do kraja otkrile, te da bi u konačnici u Gradsko vijeće ušli oni koji su dobili povjerenje građana, a ne oni koji su krali glasove potrebno je ponovo prebrojati sva biračka mjesta.

Novinar Nermin Bise je ovim povodom na društvenim mrežama napisao:

- Ambasada SAD u BiH, Misija EU u BiH, visoki predstavnik Inzko zatražili da se svi glasovi s izbora u Mostaru ponovo prebroje. CIK naprosto mora donijeti odluku da se ponovo prebroje svi glasovi, inače će se urušiti i ono kredibiliteta što imaju. Ako žele sačuvati kredibilitet jedina opcija koja im preostaje je da se sve ponovo prebroji. Evo im je stigao i signal međunarodne zajednice koji poručuju da se ne trebaju bojati oni koji nisu krali.  Mostaru treba Gradsko vijeće, a ne Vijeće lopova ...


(Vijesti.ba)

Izdvajamo