1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

14.01.2021 / 18:39 Fudbal - Zenica

Čelik potpisao reprogram s PU FBiH, dug će vraćati grad

Čelik potpisao reprogram s PU FBiH, dug će vraćati grad
Foto: FENA

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Nogometnog kluba Čelik Denis Mušović potpisao je jučer u Centralnom uredu Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu Sporazum o reprogramu poreznog duga- kazao je večeras na pres-konferenciji tog kluba član UO Robert Jonjić.

Čelik je i prije tri godine potpisao sporazum o reprogramu poreznog duga, koji je, zbog neplaćanja tekućih obaveza od bivšeg klupskog vodstva, predvođenog turskim investitorom Aydinom Olgunom, raskinula Porezna uprava FBiH.

Jonjić je istakao da je potpis sporazuma s PUFBiH bila i posljednja obaveza zeničkog kluba iz potpisanog Sporazuma o saradnji s Gradom Zenica. Sada, kazao je, predstoji da svoje obaveze, u skladu sa Sporazumom i ranije usvojenom zaključku Gradskog vijeća Zenica, ispuni i Grad Zenica, koji je preuzeo obavezu otplate poreznog duga na rate.

-Ukupna klupska dugovanja prema PUFBiH, na ime doprinosa prema Radnoj zajednici, iznose 8.834.230 KM. Kamata, koja se, nakon isplate glavnice otpisuje, iznosi, 5.017.982 KM i to će, ujedno, biti i ušteda Gradu Zenica, koju neće morati plaćati, nego samo glavnicu i troškove postupka, koji će iznositi 3.816.247 KM - objasnio je Jonjić.

Potpisani reprogram je, kazao je, pod najpovoljnijim uslovima, koji su trenutno ponuđeni i koji su rezultat „pritisaka na promjenu zakona, na PUFBiH i na Grad Zenicu“.

-Ujedno smo prvi sportski kolektiv i prvi klub u državi, koji je potpisao ovaj reprogram. S ponosom mogu reći da je danas jedan veliki dan za Čelik.

Skinuto nam je jedno veliko breme, teško skoro devet miliona KM. S druge strane, bivši uposlenici- Radna zajednica, konačno će steći svoje pravo. Bit će im isplaćivani doprinosi i moći će, pod povoljnijim uvjetima, ići u penzije - napomenuo je Jonjić.

Potpisani reprogram, istakao je, otvara prostor za pregovore s bivšim uposlenicima, prema kojima klub ima obaveze.

-Prema nekim, našim procjenama, nakon nekoliko sastanaka koje trebamo obaviti, sa klupskog će računa biti skinuto šest-sedam blokada. Također, sam čin nam ostavlja dosta više energije, vremena i prostora da se bavimo vraćanjem ostalih dugovanja- prema ostalim povjeriocima.

Klub je ispunio sve svoje obaveze u smislu reprograma, a nastavit će ispunjavati i sve svoje ostale, tekuće obaveze - najavio je Jonjić.

Na Gradu je, kazao je, da u skladu s potpisanim sporazumom, izmiruje rate prema PUFBiH.

-Rate dospijevaju svakog 25-og u mjesecu, na 120 rata. Dakle, to je obaveza koja je na Gradu i nećemo uopće sumnjati da će to doći u pitanje. To je nešto što očekujemo i što se podrazumjeva.

Vjerujem da je i Gradu interes da se ovo pitanje, konačno, nakon pet godina, završi. Prva rata dospijeva na naplatu 25. januara - istakao je Jonjić.

Klub ima i nešto manje od 245.753,30 sa kamatom KM duga prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, a koja ih je također blokirala na iznos od 160.000 KM. Klub ima ukupno 22 blokade.

Klub obavlja završna testiranja i za on-line učlanjenja novih članova kluba, a za 10-ak će dana biti otvoren i Fan šop, u kojem će simpatizeri zeničkog kluba moći kupiti razne rekvizite s klupskim znamenjima.

Čelik se, nakon prošlogodišnjeg ispadanja iz Premijer lige BiH, odlučio takmičenje nastaviti iz Kantonalne lige Zeničko-dobojskog kantona, u kojoj je jesenji dio okončao kao prvi te je izvjesno da će već od naredne sezone igrati u Drugoj ligi FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo