4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

26.12.2020 / 13:19 Obrazovanje - Goražde

Bešlija: Prvo polugodište u BPK proteklo bez problema

Bešlija: Prvo polugodište u BPK proteklo bez problema
Foto: FENA

Nastavni proces u prvom polugodištu na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde privodi se kraju, uz poštivanje svih preventivnih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija naglašava da se nastava u većini obrazovnih ustanova odvija bez većih problema, uglavnom u školskim klupama.

Podsjeća da je krizni štab ovog kantona kao jedan od rijetkih u Federaciji BiH, prihvatio preporuku ministarstva obrazovanja da se nastavni proces odvija normalno, izuzev sedmice nakon lokalnih izbora.

- Nismo donosili ishitrene odluke, već smo stvarno sagledavali sve, potrebe učenika i nastavnika, branili smo određene stavove na kriznom štabu i bili istrajni u tome da djeca idu u školu, što se pokazalo dobrim. Svjetske analize pokazuju da su štetne posljedice ako djeca ne idu u školu. Mi samo u OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” i STŠ ”Hasib Hadžović” imamo kombinovanu nastavu zbog prostornih kapaciteta, dok većina škola radi po A modelu - kazao je Bešlija.  

Podsjeća da je na početku školske godine bila pogoršana epidemiološka situacija te da je mnogo djece i nastavnika bilo u izolaciji, ali da se stanje poslije stabiliziralo.

- Škole nam svakodnevno dostavljaju izvještaje o epidemiološkoj situaciji, kako bidmo mogli reagovati na vrijeme. Prvo polugodište privodimo kraju a tokom raspusta Pedagoški zavod BPK će napraviti evaluaciju nastavnog plana i procesa jer smo imali i skraćene časove. Na osnovu analize ćemo zajedno donijeti odluke zavisno od epidemiološke situacije, na koji način da nastavimo. Možda će se časovi ponovo vratiti na 45 minuta i svi će krenuti u školske klupe, ali to će zavisiti od epidemiološke situacije – kazao je resorni ministar BPK Goražde.

Zimski raspust u školama na području BPK Goražde zvanično počinje 4. januara 2021. godine, a nastavnim planom i programom početak drugog polugodišta planiran je 1. februara. Ove godine zimski raspust trajat će sedmicu duže, jer je ukinut proljetni raspust.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo