6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

19.12.2020 / 20:00 BiH - Nove/stare laži

Put u NATO zvanični stav BiH, Zakon o odbrani BiH demantira Vučića

Put u NATO zvanični stav BiH, Zakon o odbrani BiH demantira Vučića
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pokušao obmanuti javnost po pitanju NATO puta BiH.

On je u tom konetekstu sinoć izjavio da kod bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića postoji neprincipijelnost kada je riječ o njihovom stavu putu BiH prema NATO-u.

Naime, Vučić je rekao da BiH nema zvaničan stav o putu prema NATO-u, te dodao da je razlog odbijanja Džaferovića i Komšića da se sretnu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim to što je on pohvalio vojnu neutralnost Republike Srpske, a s druge strane njih dvojica tvrde da BiH ide u NATO.

"To nije stav BiH, već samo njihov stav. Radi se o ličnim stavovima Džaferovića i Komšića, ali nije stav BiH", istakao je Vučić za Televiziju "Prva".

No samo je Vučićeva tvrdnja lažna. Naime, još 2005. godine odlučeno je da je BiH put NATO put,  a 2009. podnešen je zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO. Prošle godine BiH je na poziv generalnog sekretara NATO-a dostavilia program reformi, koji je u osnovi ANP, a ovih dana treba da pošaljemo novi Godišnji program.

Najbolji demanti Vučića je Zakon o odbrani BiH koji u svom članu 84. precizira: Parlamentarna skupština BiH, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO-u.

Za ovaj Zakon glasali su svi, uključujući i Dodikov SNSD.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo