9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

11.12.2020 / 17:00 SHOW - Od posljedica koronavirusa

Preminuo južnokorejski režiser Kim Ki-duk

Preminuo južnokorejski režiser Kim Ki-duk
Kim Ki-duk / Vijesti.ba
Južnokorejski režiser Kim Ki-duk, koji je dobio najvišu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu 2012., a kasnije bio suočen s optužbama u svojoj zemlji da je udario glumicu i pokušao je prinuditi da snimi scene seksa ...

... koje nisu bile u scenariju dok je snimao drugi film, preminuo je u Latviji. Imao je 59 godina.

Baltička novinska služba citirala je riječi ruskog režisera dokumentarnih filmova Vitalija Manskija, da je Kim preminuo nakon što se zarazio s COVID-19. Manski nije bio odmah dostupan radi komentara.

Kimovu smrt indirektno je potvrdilo južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u Seulu, koje je saopćilo da je "južnokorejski muškarac u pedesetim godinama preminuo dok je bio liječen od COVID-19 u bolnici u Latviji tokom ranih jutarnjih sati po lokalnom vremenu". Ministarstvo je odbilo identifikovati preminulog zbog zaštite privatnosti.

Kim je doputovao u Latviju 20. novembra kako bi kupio kuću u Jurmali, primorskom mjestu u blizini prijestolnice Rige, i podnio je molbu za dozvolu boravka, javio je litvanski javni emiter programa.

Kim je dobio najvišu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu 2012. za film "Pieta", brutalnu priču o osveti i iskušenju između sina i majke. Također je dobio nagrade za najboljeg režisera na festivalima u Veneciji i Berlinu, i osigurao je još jednu nagradu 2011. na filmskom festivalu u Cannesu za svoj film “Arirang.”

Iako su njegovi filmovi često stekli naklonost kritičara, Kim se suočavao s optužbama o zlostavljanju glumice u domovini, koje je odlučno negirao, tvrdeći da je došlo do nesporazuma, iako je priznao kako je moguće da je udario glumicu dok joj je davao upute kako da glumi.

Brojni filmofili, posebno žene, smatraju njegov filmove uznemirujućim zbog prekomjernog nasilja i prikazivanja silovanja i  kastracije.

Glumica je izostavljena i film "Moebius", mračna i nasilna priča o otuđenoj porodici, dovršen je zamjenom, prenosi Associated Press.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo