-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

05.12.2020 / 20:00 BiH - Jasan stav

OHR, EU i SAD jedinstveni: Tegeltija više ne može biti predsjednik VSTV-a

OHR, EU i SAD jedinstveni: Tegeltija više ne može biti predsjednik VSTV-a
Foto: Vijesti.ba

OHR, Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a jedinstveni su u stavu da Milan Tegeltija više ne može biti predsjednik VSTV-a.

- Reputacija bosanskohercegovčkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac, saopćeno je iz OHR-a nakon objave najnovijih snimaka koji kompromitiraju Tegeltiju.

Iz OHR-a smatraju da, kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi također pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima.

- VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika - poručuju iz OHR-a.

Delegacija Evropske unije u BiH smatraju da je ugled VSTV-a ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika.

- Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu, navode iz Delegacije EU i dodaju:

- Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti. Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje.

Ambasada SAD saopćila je kako je razočarana što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

- Iako je vanredna sjednica VSTV korak u pravom smjeru, jasno je da VSTV mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja. Na jučerašnjoj sjednici, VSTV zaključilo je da je odnos između Vijeća i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda. VSTV mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom, navode iz Ambasade SAD.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo