8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

05.12.2020 / 20:00 BiH - 'Koalicija za Mostar'

Dr. Guzin: Dragi građani, izađite na izbore i izborimo se za bolji Mostar

Dr. Guzin: Dragi građani, izađite na izbore i izborimo se za bolji Mostar
Foto: Avaz - Vijesti.ba

U Mostaru je uveliko otpočela predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 20. decembra. Nakon punih 12 godina, stanovnici najvećeg grada na Neretvi moći će ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo i, napokon, izabrati zakonodavnu vlast, za koju su bili uskraćeni.

Dr. Zlatko Guzin, poznati mostarski ljekar, dobro znan svojim sugrađanima kao vrsni hirurg i čovjek koji je u onom, najtežem ratnom periodu spašavao ljudske živote i koji je trenutno na poziciji direktora Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“, nosilac je gradske liste Koalicije za Mostar 2020, koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS.

S obzirom na činjenicu da se gradonačelnik Mostara bira indirektno u Gradskom vijeću, dr. Guzin je, kao nosilac gradske liste, kandidat i za ovu poziciju u ime Koalicije.

Šta su to prioriteti u kampanji Koalicije za Mostar, ali i Vaši lični?

-Naša kampanja je, prije svega, usmjerena u pravcu informiranja Mostaraca o ciljevima i zalaganjima naše koalicije. Mislim da naš izborni slogan najbolje govori kakav je naš odnos prema Mostaru, a on glasi „Sve za Mostar“.

I, zaista, ova koalicija promostarskih stranaka u prvi plan stavlja Mostar i njegove građane. Grad koji mora očuvati svoju multietničku dušu i biti otvoren za sve. Grad koji, osim toga, mora i ostati jedinstven i istinski integriran u jedno moderno urbano društvo, bazirano na demokratskoj evropskoj tradiciji.

Vjerujete li da upravo iz Mostara mogu zapuhati neki novi vjetrovi koji će donijeti promjene?

-Mostar je predugo vremena bio sinonim za podjele i političku krizu uopće. To se mora konačno promijeniti. Vjerujem da upravo Koalicija za Mostar nagovještava taj novi pristup Mostaru kao centru hercegovačke regije, ali i jednom od najvažnijih gradova u BiH. Mostar može biti primjerom u BiH i regiji, ali prije toga najvažniji posao moraju napraviti sami Mostarci. Treba izaći na izbore i dati svoj glas za bolji Mostar.

I kada dobijemo novu, demokratski legitimiranu vlast, bit ćemo u prilici provoditi sve ono što je potrebno, a treba puno toga uraditi. Promjene su dobrodošle, ali će one doći samo s odgovornom politikom na dobrobit svih, bez insistiranja na ovom ili onom nacionalnom predznaku, jer je Mostaru suđeno da bude multietnički grad i samo takav može ići naprijed.

Koliko ćete nakon izbora raditi na pomirenju i približavanju stavova u gradu?

-Što se mene i naše koalicije tiče, mogu reći da ćemo mi itekako raditi na zbližavanju stavova i normalizaciji stanja u gradu. Mislim da je općepoznat moj dosadašnji angažman kao osobe koja kontinuirano radi na uspostavljanju saradnje u Mostaru. Ali, znate, politika ne zavisi samo od jedne stranke, koalicije ili lidera.

Za ovu „igru“ su potrebni partneri. Iskreno se nadam da će sve stranke u budućem sastavu Gradskog vijeća Mostar biti na fonu dobrobiti Mostara, jer smo previše vremena potrošili na različita neproduktivna prepucavanja. Mi s naše strane pružamo ruku. Vidjet ćemo kako će se ponašati ostali.

Koja je Vaša poruka građanima uoči ovih historijskih izbora u Mostaru?

-Prije svega, dragi građani Mostara, izađite na izbore! Iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte! Glasajte vođeni idejom jednog normalnog, za sve otvorenog Mostara. Preuzmite odgovornost, jer i najduži put počinje prvim malim korakom.

U ovom slučaju izlaskom na izbore. Dugo smo čekali izbore i sada bi zaista bila šteta da neki od nas ostanu kod kuća, bez obzira na pandemiju, jer će se, siguran sam, itekako poštovati epidemiološke mjere na biralištima. Popravnog ispita iz demokratije nema i zato je važno izaći na izbore. Izborimo se zajedno za jedan novi, bolji Mostar - grad u kome će biti ugodno i dobro živjeti. Učinite „sve za Mostar“.




(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo