6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

02.12.2020 / 20:00 Regija - Briselska inicijativa

EU nudi novu saradnju SAD: Balkan u prioritetima

EU nudi novu saradnju SAD: Balkan u prioritetima
Foto: RSE

Evropska Komisija je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predstavila prijedlog za novu, kako je rečeno, perspektivnu transatlantsku agendu.

Ova briselska inicijativa je pokrenuta u svjetlu dolazeće administracije u Washingtonu, izborom Joea Bidena za novog američkog predsjednika.

„Iako su protekle godine testirane geopolitičkim promjenama moći, bilateralnim tenzijama i jednostranim tendencijama, pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena i novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris, u kombinaciji sa asertivnijom i sposobnijom Evropskom Unijom (EU) i novom geopolitičkom i ekonomskom stvarnošću, predstavlja priliku koja se generiše jednom, u dizajniranju nove transatlantske agende za globalnu saradnju zasnovanu na našim zajedničkim vrijednostima, interesima i globalnom uticaju”, stoji u saopštenju EU.

Predsjednica EK, Ursula fon der Leyen navela je da ova inicijativa ima za cilj dizajniranje nove transatlantske agende.

„Transatlantski savez zasnovan je na zajedničkim vrijednostima i historiji, ali također i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kad je transatlantsko partnerstvo jako, EU i SAD su jači. Vrijeme je da se ponovo povežemo sa novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju današnjeg svijeta“, navela je šefica EK.

Vioski predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borell  ovu inicijativu je nazvao “prvom formalnom porukom za nove transatlantske odnose”.

“Sa našim konkretnim prijedlozima za saradnju u okviru buduće Bidenove administracije, šaljemo snažne poruke našim američkim prijateljima i saveznicima. Gledajmo unaprijed, a ne nazad. Podmladimo našu vezu. Izgradimo partnerstvo koje donosi prosperitet, stabilnost, mir i sigurnost za građane širom naših kontinenata i širom svijeta. Nema vremena za čekanje - krenimo na posao“, poručio je šef evropske diplomatije.

Zapadni Balkan među prioritetima za zajedničko angažovanje

Evropska Unija je u njenoj formalnoj ponudi SAD istakla niz pitanja koja je obuhvatila u poglavlje koje se tiče zajedničkog angažovanja na sigurnijem, prosperitetnijem i demokratskijem svijetu.

U ovom kontekstu, evropska formalna ponuda ističe da je nastavak partnerstva kao i bliska koordinacija između EU i SAD na Zapadnom Balkanu, “od suštinske važnosti”. Ovo kako se kaže je posebno važno za dijalog između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

“Moramo zajedno raditi na podršci pomirenju, na poboljšanju upravljanje i pokrenuti ključne reforme”, stoji u zvaničnom dokumentu koji je EU ponudila Americi.

Šta stoji u ponudi?

Nova agenda obuhvata četiri područja - zdraviji svijet u kontekstu pandemije COVID-19, zaštitu planete, vođenje trgovine i tehnologije i globalnu akciju i sigurnost - i ističe prve korake za zajedničku akciju koja bi djelovala kao početna transatlantska mapa puta za rješavanje ključnih izazova i iskorištavanje prilika.

Oko predstavljenog dokumenta će ubrzo raspravljati lideri zemalja članica EU.

Inače, Evropska Unija namjerava da sazove samit sa novim američkim predsjednikom, u prvoj polovini naredne godine. Cilj je da se ovaj samit održi sa fizičkim prisustvom svih učesnika, odnosno šefova država i vlada članica EU i izabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

Odlazeći predsjednik SAD, Donald Trump dva puta je posjetio Brisel i jednom boravio u sjedištu EU gdje se sastao se sa bivšim predsjednikom Evropskog vijeća, Donaldom Tuskom.

Trumpovi boravci u Briselu bili su vezani za njegovo učešće na NATO samitima. Samit EU-SAD ni jednom nije bio organizovan tokom mandata Trumpove administracije.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo