°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.12.2020 / 17:44 BiH - Mostar

Opsenica: Nije mi jasno zašto odluka o početku pregovora nije donesena ranije

Opsenica: Nije mi jasno zašto odluka o početku pregovora nije donesena ranije
Goran Opsenica / Arhiv
Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Goran Opsenica zahvalio je premijeru HNŽ-a što se problematika pregovora sa sindikatima konačno našla na dnevnom redu ...

... sjednice županijske Vlade te izrazio žaljenje što zbog obveza u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH nije mogao sudjelovati na današnjoj sjednici.

- Zahvaljujem predsjedniku Vlade što se konačno problematika pregovora sa sindikatima našla na dnevnom redu i što je Vlada, kao što sam u više navrata tražio, konačno donijela Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluku o određivanju datuma početka pregovora.

Moram, ipak, priznati da mi još uvijek nije jasno zašto se Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima i Odluka o određivanju datuma početka pregovora nisu donijeli ranije jer, podsjetit ću, te sam akte uputio Vladi 16. studenoga ove godine, ali neka bude po onoj dobro poznatoj – bolje ikad nego nikad - kazao je Opsenica u pisanoj izjavi za Fenu.

Ministar je istakao i kako bi volio da je Vlada HNŽ-a na čelo pregovaračkog tima imanovala županijskog premijera.

- Volio bih, također, zbog ozbiljnosti teme da je Vlada na čelo pregovaračkog tima imenovala predsjednika Vlade, no kako on zna da će pregovori biti dosta naporni zasigurno je odlučio čuvati snagu za prigodno slikanje i rukovanje nakon što, nadam se, uspješno okončamo pregovore - poručio je ministar Opsenica.

Vlada HNŽ-a u srijedu je usvojila Rješenje o imenovanju pregovaračkog tima za pregovore s reprezentativnim sindikatom za djelatnost zdravstva, a pregovarački tim čine: Goran Opsenica, predsjednik, Adnan Faladžić, dopredsjednik te članovi: Marko Arapović, Rade Bošnjak, Iva Babić, Radica Božić, Edin Kapetanović, Božo Ćorić i Osman Ćatić.

Vlada je donijela i Odluku o postupku pokretanja pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ-a odredivši 11. prosinca za dan početka pregovora s reprezentativnim sindikatom - Nezavisnim sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ujedno, Vlada je dala suglasnost na Protokol o pregovaranju i ovlastila resornog ministra Opsenicu da ga, uime Vlade, supotpiše.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo