0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

02.12.2020 / 15:08 BiH - Evropski komesar

Varhelyi: Uskladiti Ustav BiH sa uslovima EU

Varhelyi: Uskladiti Ustav BiH sa uslovima EU
Oliver Varhelyi / Vijesti.ba
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je danas, povodom 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da je pređen veliki put, ali da ima još mnogo posla i da će Brisel pomoći BiH u prevazilaženju teškoća koje su, kako kaže, rezultat nasljeđa rata.

Varhelyi je rekao u obraćanju Evropskom parlamentu da Brisel sarađuje sa BiH u realizaciji 14 definisanih prioriteta i da je spreman da se založi da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU sljedeće godine.

Podsjetivši da je BiH podnijela prijavu za članstvo u EU 2016. godine, Varhelyi je ukazao da je vrijeme da zemlja "krene iz Dejtona prema Briselu".

On je naglasio neophodno da BiH usvoji amandmane na Ustav da bi se uskladila sa uslovima članstva u EU.

- Uvjereni smo da je zapadnom Balkanu mjesto u EU. U to nema sumnje i u našem strateškom interesu je da dovedemo ovaj region u EU i da vas podržimo u neophodnim reformama da biste nam se pridružili što je brže moguće - rekao je Varhelyi.

On je rekao da je svijet bio drugačiji prije 25 godina, kada je potpisan Dejtonski sporazum, čime je, kako kaže, okončan najsmrtonosniji rat na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

- Danas se sjećamo tragedija iz prošlosti uz obećanje da nećemo dozvoliti da se ikada ponove i da ćemo zajedno raditi za bolju budućnost za sve - rekao je Varhelyi.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku naglasio je da je ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana jasan prioritet EU od prvog dana mandata sadašnje Evropske komisije.

- Smatramo da taj region ima ključni značaj za stabilnost, bezbjednost i slobodu u Evropi - rekao je Varhelji i dodao da regionalna saradnja i dobri odnosi među susjedima imaju suštinski značaj za napredak regiona na evropskom putu.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo