3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

02.12.2020 / 15:05 Regija - Podgorica

Krivokapić: Dobra regionalna saradnja se ne postiže protjerivanjem ambasadora

Krivokapić: Dobra regionalna saradnja se ne postiže protjerivanjem ambasadora
Zdravko Krivokapić / Vijesti.ba
Mandatar za sastav crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, danas je u ekspozeu istakao da dobra regionalna saradnja treba da bude osnova spoljne politike, koja se, kako je rekao, ne postiže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susjednim zemljama, ...

... protjerivanjem ambasadora i floskulama o liderstvu u regionu.

Dobra regionalna saradnja, kazao je Krivokapić u parlamentu, postiže se iskrenom željom za dijalog sa svima, bez miješanja u unutrašnje stvari onih drugih, prenosi Tanjug.

Kada, kako je naveo, shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podjela, koji i dalje provijavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge.

Nova vlada će, poručo je, sebi u regionu stvoriti dobru zajednicu i biće istovremeno "spremna za članstvo u Evropskoj uniji koja, po našem mišljenju, nema alternativu".

"Dobra regionalna saradnja treba da bude jedna od osnova crnogorske spoljne politike. Imajući u vidu da naša zemija nema snagu regionalne ill globalne sile - snagom 'dobrog primjera' možemo je profilisati kao model demokratskih promjena i pravne države u regionu, što će biti prepoznato kod evropskih i međunarodnih partnera.

U tom smislu, potrebno je nastaviti sa aktivnostima u okviru regionalnih organizacija i raditi na bližoj regionalnoj povezanosti u okviru "Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan", kako bi do kraja mandate EK, svi glavni gradovi regiona blli povezani autoputevima", naveo je, između ostalog, Krivokapić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo