8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

28.11.2020 / 14:27 Regija - Niš

Vučić predstavio nove tenkove: Ovo je za odbranu Srbije od agresora

Vučić predstavio nove tenkove: Ovo je za odbranu Srbije od agresora
Foto: instagram

U kasarni Vojske Srbije "Mija Stanimirović" u Nišu, danas je predstavljeno 11 tenkova T-72 B1 MS, dio ruske donacije od ukupno 30 tenkova.

Prikazu je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocijenio da donacija iz Rusije predstavlja "značajan pomak za Kopnenu vojsku".

"Ovo su neuporedivo bolji tenkovi od naših starih tenkova i veliku razliku prave na terenu. Imaju bolje upravljanje, balistički zaštitu, naši tenkisti su zadovoljni i vjerujem da će ovi tenkovi doprinijeti većoj borbenoj gotovosti", kazao je Vučić, prenijela je agencija Beta.

Izrazio je zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru odbrane te zemlje Sergeju Šojguu na donaciji.

"Ovo nismo kupili nego smo dobili, hvala Putini i Šojguu što imaju takav odnos prema Srbiji. Očekujem još tenkova i vozila BRDM-2 iz Rusije, da dodatno učvrstimo i osnažimo ideju o vojnoj neutralnosti koja je postala deo naših političkih uverenja jer smatramo da je najbolje da sami čuvamo svoje nebo i reke", kazao je predsjednik Srbije.

Najavio je da će država nastojati da u narednoj godini dodatno poveća plate za vojnike i podoficire kako bi ih motivisala da ostanu u vojsci.

"Mnogo očekujem od (Nebojše) Stefanovića u narednom periodu jer uvek imamo odliv ljudi. Zato ćemo gledati da napravimo vanredno povećanje plata za vojnike i podoficire u narednoj godini, pored onih pet odsto za sve u javnom sektoru. Računica nam danas pokazuje da ćemo imati snage za to ali ostaje da se vidi zbog situacije s koronom", kazao je Vučić.

Dodao je da vojska još treba da nabavi protivoklopno oružje i sredstva za "ometanje tuđeg delovanja".

"Uzeli smo dronove koji su naoružani i mogu da izvrše ofanzivna dejstva. Kad sve to budemo rešili, možemo reći da je vojska apsolutno pripremljena da se odbrani od potencijalnog agresora", rekao je Vučić.

Harčenko: Moskva će nastaviti da naoružava Srbiju

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko najavio je da će Moskva "rado" nastaviti da isporučuje oklopna vozila i druge vrste naoružanja Srbiji.
"Ovo je važan događaj, uvek smo prezadovoljni kad su plodovi naše saradnje vidljivi kao danas. Ovo nije kraj naše saradnje već samo početak nove faze saradnje u vojnotehničkoj sferi", kazao je ambasador.

Ocijenio je da je neutralni status najviše cijenjen kad država može samu sebe da štiti.

Pored tenkova danas su u Nišu prikazani i oklopno-izvičački automobili BRDM-2 MS, koje je također donirala Rusija.

Tenk T-72 B1 MS je modernizovana verzija modela T-72 koji se decenijama nalazi u naoružanju bivših članica Varšavskog pakta, brojnih afričkih država i zemalja poput Indije, Sirije i Venecuele i koji je korišten od iračko-iranskog rata, sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, u Siriji, na istoku Ukrajine sve do nedavnog konflikta u Nagorno Karabahu, prenosi Beta.

Na njega je ugrađena modernija dnevno-noćna nišanska sprava, aktivno-reaktivni oklop ipak starije generacije kao i daljinski upravljana borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.

Model B1 MS ima i mogućnost ispaljivanja vođenih raketa iz cijevi topa kao i jači motor od osnovne varijante T-72.

Razvijan je za potrebe Kopnene vojske Rusije ali su Rusi ipak prednost dali verziji B3 pa su model B1 MS donirali Srbiji, ali i Laosu i Nikaragvi, navodi agencija.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo