0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

28.11.2020 / 10:39 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Ahmed Džubur: U koaliciji smo jer je vrlo bitno ko će biti na čelu Mostara

Ahmed Džubur: U koaliciji smo jer je vrlo bitno ko će biti na čelu Mostara
Foto: Vijesti.ba

Na poziciju Gradonačelnika i Predsjedavajućeg vijeća ne mogu biti nominirane osobe koje su značajnije uticale na nedemokratsko ponašanje u zadnjih 12 godina.

Poručuje ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik KO Demokratske fronte HNK i zastupnik ove stranke u Parlamentu FBiH prof. dr. Ahmed Džubur.

Demokratska frontana izbore izlazi u okviru  “Koalicije za Mostar”. Kako gledate na ovu okolnost?

DŽUBUR: Iskreno, sa nekim od stranaka “Koalicije” nije bilo nimalo jednostavno zajedno ući u ovaj  projekat uzimajući u obzir njihovu historiju djelovanja u gradu Mostaru. Odlučili smo se da budemo dio ove grupacije političkih stranaka budući da vjerujemo da je vrlo bitno tko se nalazi na čelu Grada. Smatramo da je mogućnost da dobijemo “normalnog”, probosanskohercegovački orjentisanog Gradonačelnika izraženija ukoliko ovakav cilj dijeli što veći broj stranaka. U “Koaliciji za Mostar” se našlo pet stranaka koje su u smislu političkih programa i orjentacije vrlo heterogene.

Kakav je Vaš stav o činjenici da probosanskoherecgovački orjentisane stranke idu u “bitku za Mostar” u tri kolone?

DŽUBUR: To je njihovo pravo i to su legitimne odluke za koje su reprezenti tih političkih subjekata uvjereni da su za njih najbolje. Nije na meni da to komentarišem već samo da respektujem i uvažavam njihovo opredjeljenje.

Mišljenja sam da unutar spektra probosanskohercegovačkih stranaka ne treba da bude tenzija i bespotrebnih sukobljavanja jer su takva ponašanja kontraproduktivna i mogu odgovarati samo HNS-u. Demokratska fronta nikada neće započeti polemike i sukobe sa bilo kojom političkom strankom ali će reagovati ukoliko se pokušaju na naš račun populističkom, bezobraznom retorikom steći jeftini politički poeni.

Smatrate li da će odnosi unutar “Koalicije za Mostara” biti korektni i u skladu sa potpisanim principima?

DŽUBUR: Svojim kolegama smo u startu stavili do znanja da principi zajedničkog nastupa podrazumijevaju “suočavanje sa prošlošću”, analiziranje svega negativnog što se desilo u prethodnih 12 godina. Na poziciju Gradonačelnika I Predsjedavajućeg općinskog vijeća ne mogu biti nominirane osobe koje su značajnije uticale na nedemokratsko ponašanje općinske administracije u zadnjih 12 godina. Jasno smo stavili do znanja da su prioriteti djelovanja vijećnika DF-a u Gradskom vijeću izmještanje smrtonosne Deponije “Uborak” iz bjelopoljske kotline i uopće doline Neretve za što se DF najsnažnije od svih stranaka zalagao i zalaže kako na lokalnom tako i federalnom nivou, te daljnja borba za izmještanje sporne dionice auto-puta na koridoru Vc koja vodi preko plodnih vinograda i voćnjaka na jugu Mostara umjesto bespuća Podveležja.

Odnosi unutar “Koalicije za Mostara” su za sada u najboljem redu mada se na marginama sve češće pojavljuju sumnje da će pojedine političke opcije pokušati izborni inženjering. Moj im je savjet da ne pokušavaju izigrati sporazum jer će to imati fatalne posljedice za njih kako na lokalnom tako i bosanskohercegovačkom planu. Ipak smatram da će ambicije  pojedinaca biti zatomljenje od onih koji shvataju svu kompleksnost  mostarskih izbora koji nadilaze mostarski prostor.



Rektor Univerziteta Džemal Bijedić


Bili ste Dekan Agromediteranskog fakulteta 16 godina, bili ste najmlađi Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru u njegovoj historiji došavši na tu poziciju bez ijednog glasa članova Senata protiv. Danas ste na čelu Odbora za poljoprivredu Federalnog parlamenta zahvaljujući čemu su ostvareni veliki pomaci u ovom sektoru ...

DŽUBUR: Agromediteranski fakultet i Univerzitet “Džemal Bijedić” su iz subjektivnih i objektivnih razloga u vrlo teškoj poziciji. Takvo nešto se mora hitno zaustaviti. Što se tiče Federalnog parlamenta, napravili smo u sektoru poljoprivrede ono što nije uspjelo parlamentarcima prije nas u zadnjih dvadesetak godina. Natjerali smo političke moćnike koji predugo “vedre i oblače” da vrate dignitet agraru i poljoprivrednicima koji su bili dovedeni na  prag egzistencije. Toga više nema i svi oni koji ne budu još snažnije podržavali reforme i značajno povećan budžet za poljoprivredu će se nedvojbeno suočiti sa nepopravljivom političkom štetom.




Susreti sa regionalnim zvaničnicima


Bili ste na čelu FK “Velež” kada ste sa rajom a bez podrške “države” ostvarili nestvaran povratak u Premijer ligu, uz izgradnju velike tribine, sve u jednoj godini. Kako posmatrate  FK “Velež” danas?

DŽUBUR: “Velež” je danas stabilan prvoligaš sa velikim potencijalom da ponovo povrati primat u Bosni i Hercegovini budući da ima dvije velike komparativne prednosti u odnosu na sve druge premijerligaše: najbolje navijače koji svakim danom i cijelim bićem “žive Velež” i najboljeg Predsjednika koji posjeduje epitete i atribute koji će naš Klub voditi samo uzlaznom linijom.




Nekada uspješni predsjednik Veleža  




(Vijesti.ba)

Izdvajamo