8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

27.11.2020 / 13:15 BiH - Predmet Respiratori

Tužilaštvo i nakon šest mjeseci bez dokaza protiv premijera Novalića

Tužilaštvo i nakon šest mjeseci bez dokaza protiv premijera Novalića
Tužilaštvo BIH / Vijesti.ba
Tužilaštvo BiH je danas obavijestilo javnost kako je u predmetu "Respiratori" istraga u završnoj fazi i da se očekuje podizanje optužnice u skorijem periodu.

U tome ne bi bilo ništa čudno da nije činjenice da se sutra navršava tačno  pola godine otkako je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv premijera FBiH Fadila Novalića.

Naima, Zakon o krivičnom postupku BiH, u člau 225. precizira da ako tužitelj ne podigne optužnicu u roku od šest mjeseci, istraga se obustavlja, odnosno o neokončavanji istrage se mora obavijesiti Kolegij tužitelja. Upravo na poštivanju zakona kod nosioca pravosudnih funkcija ovih dana, u svojim izvještajima o katastrofalnom stanju u pravosuđu, insistiraju OSCE i druge relevantne međunarodne adrese.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH još u maju tražilo jednomjesečni pritvor za Novalića no za takvu odluku nije bilo valjanih dokaza. Sve su prilike da ni danas, šest mjeseci kasnije, nema dokaza protiv federalnog premijera.

Sve navedeno ide u prilog brojnim tvrdnjama da se radi o politički montiranoj optužnici koja ima za cilj eliminaciju premiejra Federacije BiH.

Naime, još ranije pali su argumenti o navodnom pranju novca, jer su respiratori plaćeni budžetskim novcem, a ne novcem iz nekih ilegalnih tokova, te je uz to posao rađen sa kineskom firmom u kojoj je većinski vlasnik država Kina.

Također, optužba o zloupotrebi službenog položaja je vjerovatno ključna greška Tužilaštva. Naime, Vlada po Zakonu o Vladi, odlučuje većinom glasova, a premijer je samo jedan od 17 članova Vlade. Treba podsjetiti da su sve odluke na Vladi FBiH donesene jednoglasno, a isplatu je izvršilo Federalno ministarstvo finansija na čijem je čelu Jelka Miličević, koja je ujedno i komandantica Štaba civilne zaštite. A uključivanjem Aleksandra Zolaka u cijeli slučaj pali su i argumenti o učešću Novalića u navodnoj organizovanoj grupi.

Sve bi na kraju, mišljenja su mnogi, moglo rezultirati tek ometanjem borbe Vlade FBiH protiv pandemije na zdravstvenom i ekonomskom polju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo