-3°C
Mostar 2°C
Tuzla 1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

23.11.2020 / 14:46 BiH - Nakon Izvještaja o pravosuđu

Tegeltija kritikovao OSCE, Sattler mu odgovorio

Tegeltija kritikovao OSCE, Sattler mu odgovorio
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačko vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija oglasio se na Twitteru povodom najavljenog izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti".

Dobio je neočekivane odgovore, a jedan od njih je od šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera.

"OEBS misija u BiH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih Zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim , tužilačkim i disciplinskim predmetima", napisao je Tegeltija uz fotografiju na kojoj su pobrojane aktivnosti Misije OSCE-a.

Sattler mu je odgovorio sa "zbunjenim" emotikonom na što mu je Tegeltija napisao: "Gdje sam pogriješio? Odluke sudova, tužioca ili disciplinskih tribunala u individualnim slučajevima mogu biti predmet ponovnog razmtranja samo na nacionalnim sudovima i Evropskom sudu za ljudska prava u odgovarajućim postupcima. Mandat OSCE-a odnosi se na opća pitanja vladavine prava, a ne na pojedinačne slučajeve".


Zaključak je ponudio jedan od korisnika Twittera.

Podsjetimo, treći godišnji izvještaj predstavljen je online, a obratili su se šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec, američki ambasador u BiH Eric Nelson, Johann Sattler, te međunarodni savjetnik OSCE-a Francesco Sanctis.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo