9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

17.11.2020 / 11:31 Kultura - Posebno izdanje

Jazz Fest Sarajevo od 19. do 21. novembra na društvenim mrežama

Jazz Fest Sarajevo od 19. do 21. novembra na društvenim mrežama
Foto: Vijesti.ba

Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

XX4. Jazz Fest Sarajevo otvorit će 19. novembra u 21.00 bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija, najavili su iz direkcije Jazz Festa.

Kako se navodi u saopćenju, to je premijerno predstavljanje samostalnog rada tog muzičara koji je rezidentni umjetnik 24. Jazz Festa.

Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival također izvodeći tradicionalni repertoar iz naše zemlje. Sirbubalov solo koncert iz Vijećnice imat će u četvrtak u 23.00 i  TV premijeru na Face TV.

Isti dan u 21.40 publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora (Kajhan Kalhor), višestruko nominiranog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Kalhorovo muziciranje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju perzijske muzike na zapadu. Kayhan Kalhor je majstor klasične perzijske muzike i epitom je instrumenta koji svira. Koncert kojim se premijerno predstavlja na Jazz Festu snimljen je u jednoj od najvažnijih koncertnih dvorana Evrope, amsterdamskom Bimhuisu.

Linkovi za praćenje koncerata bit će dostupni na web stranici, YouTube kanalu i Facebook stranici Jazz Festa a više informacija o ovogodišnjem festivalu može se naći na www.jazzfest.ba, saopćeno je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo