4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

31.10.2020 / 15:05 Regija - Kosovo

Mustafa: Dijalog sa Srbijom gubi smisao

Mustafa: Dijalog sa Srbijom gubi smisao
Isa Mustafa / Vijesti.ba
Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocjenjuje da zbog ponašanja Srbije i Evropske unije, proces dijaloga između Prištine i Beograda gubi smisao, te da taj proces „postaje instrument Srbije u kupovini vremena kako bi se zaboravili njeni zločini“.

Mustafa, čija stranka predvodi Vladu, smatra da su kosovske vlasti pokazale posvećenost procesu dijaloga sa Srbijom koji se u Briselu vodi posredstvom Evropske unije.

„Ali imam utisak da EU ne cijeni našu posvećenost. Čak postoji tendencija otvaranja nekih tema koje su iste onima o kojima se raspravljalo u Bečkom procesu. U međuvremenu, Kosovo je proglasilo nezavisnost i zatvorilo te teme Ahtisarijevim planom“, napisao je Mustafa na svom Facebook nalogu.

Mustafa je ukazao da su ministri u novoj Vladi Srbije, koja je izglasana 28. oktobra, polažući zakletvu naveli da će biti posvećeni očuvanju „Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije“.

On se zapitao i kako je moguće postići sveobuhvatni sporazum uz međusobno priznanje uz ovakvu posvećenost Vlade Srbije.

„Može li EU dati svoje objašnjenje?“, zapitao se Mustafa.

Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Avdulahom (Avdullah) Hotijem, insistira na postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom, koji će podrazumijevati uzajamno priznanje.

Zvanična Priština odbija da se pitanje Zajednica opština sa srpskom većinom ponovo nađe na pregovaračkom stolu dok Beograd insistira na uspostavljanju Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima.

Sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom je postignut 2013. godine u dijalogu Kosova i Srbije a potom su sporazumom iz 2015. usaglašeni principi. Međutim, Ustavni sud Kosova je utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa Ustavom Kosova, ali da oni mogu biti usaglašeni statutom.

Dijalog između Kosova i Srbije, posredstvom EU, počeo je 2011. godine u cilju postizanja normalizacije odnosa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo