8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

31.10.2020 / 11:05 Ljepota i Zdravlje - Mostar

Pandža: Uskoro kreće online radionica za trudnice i dojilje

Pandža: Uskoro kreće online radionica za trudnice i dojilje
Foto: FENA
Online radionica za trudnice i dojilje održat će se od 6. studenoga do 20. prosinca ove godine u organizaciji multidisciplinarog Centra zdravih navika (CZN) iz Mostara.

- Što se tiče radionice za trudnice i buduće dojilje, razmišljali smo o tome gdje je u današnjem vremenu neizvjesnosti podrška, osnaživanje žena, naročito trudnica i dojilja kojima je potrebna sva naša stručna podrška ali i taj dio pomoći za to posebno, drugo i predivno stanje – kazala je u izjavi za Fenu magistrica nutricionizma Nevena Pandža.

Pojasnila je kako su Vedina Ajanović, magistrica psihologije, i ona, kao magistrica nutriciononizma, osmislile program koji uključuje najvažnija pitanja i najvažnije teme vezano za trudnoću i dojenje.

- Radi se o partnerskom odnosu tijekom trudnoće, životnoj dinamici koja dolazi s novom bebom, te o tome kako uskladiti prehranu i za trudnicu i za dojilju i ostatak obitelji. Bit će riječi i o tome koje se namirnice preporučuju u trudnoći, koje se preporučuju za vrijeme dojenja, te kako da trudnica na neki način izbalansira sve svoje potrebe, osjećaje i emocije oko svih noviteta koji dolaze – istaknula je Pandža.

Po njezinim riječima, osmislili su stručno-edukativni program koji nudi psihološke i nutricionističke teme te pomoć medicinskih sestara, savjetnica za dojenje i higijenu.

- U Centar zdravih navika dobijemo puno upita o tome kako da se trudnice i dojilje nose s novonastalom situacijom. Vrlo bitno je naglasiti da nisu same. Upravo ta emocija, možda i pojava postporođajne depresije, anksioznost, strah u vezi novonastale situacije nije ništa čudno, nije ništa za osudu. Postoje stručna znanja, stručne vještine koje mogu pomoći i koje sigurno mogu zajedno sa svojom obitelji primijeniti u praksi da se osjećaju bolje – navela je Pandža.

Inače, rad spomenutog Centar zdravih navika bazira se na udruživanju snaga dviju znanosti: nutricionizma, kao znanosti o prehrani, i psihologije, koja je vrlo bitna da bi te zdrave navike postale dio naše rutine.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo